Joker , 2019

Filmul  „Joker” este  acum pe buzele celor  mai  mulți  cinefili pentru că ne atrag …atracția contrariilor, și , mai ales, personajele negative , care sunt de obicei  mult  mai complexe decât cele  pozitive, mai  fascinante  în evoluția lor .
Înainte de a face o scurtă avanpremieră a celui mai recent film , cu Joaquin Phoenix  în rolul titular , aș dori să vă prezint câte ceva despre originea personajului, devenit celebrul erou de benzi desenate,  mai apoi, de cinema.
Personajul Joker a fost inspirat ca  fizionomie și caracter  de  personajul  grotesc   Gwynplaine, mutilat la gură ( ca să pară că râde mereu ) din romanul baroc : istoric,  politic, filozofic  și poetic  „Omul care  Râde„, din 1869, de Victor Hugo , povestea  acestuia  fiind ecranizată  în 1928, cu filmul : ” The Man Who Laughs” regizat  de  Paul  LeniMachiajul  actorului  Conrad  Veidt ,  în rolul principal, a inspirat , mai târziu , cea mai circulată imagine a lui Joker.

Vă  mai amintiti  de atacul  armat comis  în 2012   în timpul  proiecţiei  peliculei  ”The Dark Knight Rises ” de  Christopher Nolan  în Aurora, Colorado,   soldat  cu 12 morţi  şi 70  de răniţi?
Înainte chiar de a fi  lansat  pe marile ecrane, ”Joker” s-a aflat  în centrul  unei  polemici declanşate  în  Statele Unite,  anumite voci  exprimându-şi  îngrijorarea că filmul ar putea incita la violenţă, invocând empatia cu care  regizorul  Todd  Phillips  şi-ar trata eroul:  „Toate personajele pe care Joker  le ucide  în acest film  sunt oameni care, în mintea sa, i-au făcut rău.  Nu ucide  la întâmplare” Emoji
Joker” (2019),  în regia lui  Todd  Phillips, a avut premiera la 31 august  în cadrul Festivalului  de  Film de la Veneţia, unde  a fost  recompensată cu marele premiu, Leul de Aur.
 Se pare că personajul  lui  Phoenix este o varianta deviată de la renumele său de erou; este tragedia  plină de realism a lui  Arthur Fleck,  exponentul unei societăți  lipsite  de compasiune și  empatie; este originea, parcursul  traumelor și avatarurilor bărbatului devenit un sociopat, de un sadism feroce. 

Sinopsis

În anii `80 , în Gotham, Arthur Fleck, un comic este agresat în timp ce rătăcește, deghizat în clovn, pe străzile orașului. El suferă din copilărie de tulburări  psihice care-l determină să râdă adesea, fără motiv; dimpotrivă, el resimte o adâncă tristețe în viața sa și acceptă orice job ca să se poată întreține pe el și pe mama sa.  Dorința  lui arzătoare este să  devină umorist,  pentru a face „oamenii să zâmbească în această lume sumbră și rece” , după spusele mamei sale. Dispretuit de toți, batjocorit, el se scufundă în demență și devine Joker, un ucigaș foarte periculos.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Casting –  Joaquin Phoenix, Robert De Niro  ( Franklin ) , Zazie Beetz , Frances Conroy,  Marc Maron, Bill Camp  , Glenn Fleshler  , Shea Whigham ,  Brett Cullen , Douglas Hodge,  Josh Pais
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.