Tangoul satanic / Sátántangó

Regizorul Béla Tarr este perceput drept  unul din cei  mai  autentici autori  ai cinematografiei contemporane, iar filmul  ” Sátántangó „este considerat un eveniment cultural important, o capodoperă unică și fantastică.  Regizoarea americană Susan Sontag declara:  „șapte ore de irezistibile și fermecătoare clipe. Mi-ar face plăcere să-l vizionez. o dată în fiecare an, până cât mai am de trăit”
Sátántangó este o comedie neagră, cu un umor abisal inconfundabil, despre o societate  care se dezbină, este „dansul morții celor ( încă) vii“. Filmul prezintă viața unei comunități rurale uitate de Dumnezeu, după prăbușirea comunismului, la fel și ruinarea fermelor de la colective, în care derutarea, lipsa de inițiativă duc la regresul economic care  cauzează sărăcia, înapoierea,  decăderea morală. Situația nu este una de excepție, multe comunități din lume au trecut (sau au rămasEmoji ) în faza în care se instaurează neputința, cu toate aspectele ei nocive: lenea, nepăsarea, dezumanizarea, viclenia, escrocheria ,trădarea.Filmul lui  Béla Tarr a beneficiat de o finanțare  externă uriasă  cât și de aprecierea criticilor internaționali , ceea ce a făcut din” Sátántangó”  un eveniment cultural important.

Filmul, în alb/negru, este o adaptare  a  romanului  scriitorului maghiar  László Krasznahorkai. Muzicianul și actorul Mihály Vig joacă rolul principal,  este co-autor al scenariului și  compozitorul  coloanei  sonore. Scenariul și rolul principal  sunt o reproducere a  propriei sale experiențe avute  în secta „Fellowship of Faith” / Frăția Credinței !
Regizorul a descris structura Sátántangó ca fiind similară cu cea a tangoului – în 12 părți, cu șase pași înainte și șase pași înapoi – o idee reflectată, de asemenea, în schema de suprapunere temporală, învârtire în cercul vicios.

Sinopsis

Cei mai mulți săteni vor să părăsească locul, cu banii primiți despăgubire pentru închiderea gospodăriei colective.  Dar planurile lor se schimbă o dată cu apariția carismaticului Irimiás despre care se zvonise, cu doi ani în urmă, că a murit. Revenirea acestuia va crea  întâmplări pe care le vom cunoaște din diferite puncte de vedere,  în cele 12 capitole, fiecare cu titlul lui.  Fiecare parte este o narațiune  închegată, cu introducere, tragedie și satiră. Introducerea prezentată off-voice pare a fi  a unui fost martor ocular, vrând să dea veridicitate întâmplărilor.
Imaginea , rezultatul unor filmări excelente, surprinde detaliat în nuanțarea umbrelor intermediare între alb și negru, semnificative, dar,  și planuri generale.
Sunetul diversificat de la muzică ce romanțează, sau, din,contra, intensifică parodia , până la sunete repetitive : mugetul sfâșietor al vacilor, zumzetul enervant al muștelor, ticăitul exasperant al orologiului,crează un tablou complex al mizeriei, promiscuității. Interpretarea este veridică, personajele foarte bine conturate.
Lentoarea ritmului amintește de scenele meditative tarkovszkiene .

Reclame

Un comentariu la &8222;Tangoul satanic / Sátántangó&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.