„Rocco și frații săi”

Filmul „Rocco și frații săi”, realizat în 1960 de regizorul Luchino Visconti abordează o temă mereu actuală a emigrației interne regăsită nu doar în Italia, România, China, ci în toate țările în care există o diferență de nivel de trai evidentă  între regiuni prospere și regiuni subdezvoltate.În Italia , chiar și în prezent, în Sicilia și sudul țării rămas cu latifundiari,mafioți, primitivismul agrar își spune cuvântul și în prejudecăți sociale  foarte puternice. Acest film este cronica Italiei postbelice aflate la răscruce de drumuri , prezentată în manieră neorealistă aflată spre sfârșitul ei, dar Visconti conservă privirea documentară, prin decorurile imobilelor reci și sărăcăcioase, prin personajele ancorate în cotidianul precar și viitorul incert. .

 

Titlu original al acestei producții franco-italiene este „Rocco e i suoi fratelli” și ne prezintă, într-un amestec de puternic realism și emotivitate soarta unei familii emigrate din Italia meridională  în orașul Milano, transfer care provoacă tensiuni, drame și tragedii în familia condusă cu autoritate de văduva  Rosaria Parondi  care nu va reuși să-și strunească odraslele, fruste, naive, inocente, cu temperamente și vise  diferite , fiecare în felul ei cu probleme de adaptare la mediul urban modern. Feciorii Parondi : Rocco (Alain Delon), Simone (Renato Salvatori), Ciro (Max Cartier)  și Luca (Rocco Vidolazzi) + deja naturalizat milanez ,cel mai mare fecior, Vincenzo (Spýros Fokás), își vor clădi sau dărâma viitorul  incert.

Scenariul  : Luchino Visconti  și Vasco Pratolini,pe un subiect de Suso Cecchi d’Amico, după un extras din romanul ” Il ponte della Ghisolfa ” de Giovanni Testori (1958)

Distribuția: Annie Girardot,Alain Delon, Claudia Cardinale, Renato Salvatori, Katina Paxinou, Alessandra Panaro, Spiros Focás, Max Cartier, Corrado Pani . Figurile centrale ale filmului sunt Rocco și Simon, cei doi frați diferiți ca cele două fețe ale unei monede , legați și despărțiți de iubirea pentru aceeași femeie, Nadine. Interpretarea este naturală ,intensă , nouă, sub influența  Noului Val  în cinema.
Regia: Luchino Visconti
Muzica: Nino Rota Imaginea: Giuseppe Rotunno

În dorința de a asculta și părerea unui … inginerEmoji avizat, am deschis comentariul lui CTP. (Published on Feb 4, 2017) și „quelle horreur” și, ce erori de amator neinformat am găsit legat de actori, de roluri.   Mai corect ar fi  că Renato Salvatori nu a fost considerat vreodată etalon de frumusețe, Annie Girardot a avut o mulțime de alte roluri , nici aici, nici în alte filme nu a fost teatrală , a murit în 2011, soțul ei, Renato Salvatori murise deja în 1988. CTP nu s-a pregătit deloc pentru a face un comentariu bine articulat: vezi asemănările cu filmele românești, ci mai degrabă  un fel de  bârfă, cu amicii, la o cafea.

 

 

Reclame

2 comentarii la &8222;„Rocco și frații săi”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.