Zorro a împlinit 100 de ani

Multiplele fețe ale legendarului Zorro – ar fi un subtitlu potrivit pentru acest articol

Zorro (în limba spaniolă,  înseamnă Vulpe ) este un justițiar mascat, pe numele său „adevărat” Don Diego De La Vega .  Personaj fictiv, el a devenit, mai târziu, celebru datorită ecranizărilor , inspirate din romanul – foileton „Blestemul lui Capistrano” a lui Johnston McCulley, scris în 1919. Succesul personajului a venit odată ce actorul Douglas Fairbanks a decis că Zorro e personajul ce va inaugura activitatea noului său studio United Artists. Zis şi făcut, aşa că în 1920 apărea filmul “Semnul lui Zorro”, iar succesul comercial a fost colosal. În consecinţă, nici nu a fost de mirare că în următorii 30 de ani McCulley a scris peste 60 de poveşti ale aventurilor lui Zorro.

ano2_0

În cinema rolul lui Zorro a fost jucat în filme, pe rând, și de celebrii  Tyrone Power (tatăl Rominei Power Emoji ), Alain Delon , Antonio Banderas, dar și de multi alți interpreți,  în producții  inegale ca valoare :Don Q. Son of Zorro(1925),   Zorro’s Fighting Legion(1939), Il sogno di Zorro(1952), La venganza del The Sign of Zorro(1958), Zorro, The Avenger(1959), The Mask of Zorro(1998), The Legend of Zorro(2005) Les aventures galantes de Zorro(1972), La marque de Zorro(1975).

Dar legendele se nasc, totuși ,dintr-o sămânță  de adevăr :deci ,cine a inspirat crearea lui Zorro? Se pare că atât istoricii cât și iubitorii de legende sunt de acord că este vorba despre foarte realul  Joaquin Carrillo Murrieta, Pe la mijlocul secolului al XIX-lea Joaquin Carrillo Murrieta, membru al unei familii de vază printre coloniștii spanioli ai Americii ,era perceput de scriitori drept un mare justițiar,curajos , care lupta contra oprimării poporului mexican din Noua Spanie ,California, dar etichetat de istorici drept șeful unei bande de criminali și răufăcători, formate din membri familiei sale și prieteni. Istoricul Frank Latta prezenta  dovezi conform cărora Murrieta ar fi făcut comerț ilegal cu cai, ar fi ucis  câțiva  americani și chinezi, ar fi atacat coloniștii din California.

O scurtă trecere în revistă:

The Mark of Zorro (1920) cu: Douglas Fairbanks, Marguerite De La Motte, Robert McKim

duglas-fjerbenks_1

The Mark of Zorro (1940) cu: Tyrone Power

power tyrone

Zorro Is Back(1974)-cu : Alain Delon

 

The mask of Zorro (1988) cu: Anthony Hopkins & Antonio Banderas si  Catherine Zeta – Jones,urmat de „The Legend of Zorro“,tot  cu Antonio Banderas şi Catherine Zeta-Jones

 

Bineînțeles, nu putea să lipsească o variantă , mai recentă, a cărei acțiune se desfășoară într-un viitor post-apocalipticEmoji !

Zorro Reborn (1917) cu:Gael Garcia Bernal
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.