Marile minciuni nevinovate

La finalul unor serii din Westworld, The Sopranos sau Billions, pare greu să mai găseşti ceva „de văzut” pe HBO. În perioade dintr-astea apare de nicăieri o (inițial) mini-serie ca „Big Little Lies”, bazată pe romanul cu același nume scris de Liane Moriarty. Creat și scris de David E. Kelley, primul sezon de șapte episoade, regizat de Jean-Marc Vallée (nominalizat la Oscar pentru „Dallas Buyers Club”), a avut premiera la 19 februarie 2017 pe HBO.

Sezonul I se termină „bine”, în orice caz după toate regulile scenaristicii, cu o „căzătură” a personajului negativ jucat de Alexander Skarsgård. Povestea crește: începe ușor cu doar 3 personaje principale, care devin apoi 4 neveste cu soții și copii lor, ca să se dezvolte apoi natural într-un serial de 7 episoade, cu 5 mame din upper-class.

b4Deși inițial a fost facturat ca o mini-serie, ca și cum n-ar fi fost de-ajuns trupa de actrițe remarcabile, interprete ale celor nu mai puțin de… 5 roluri feminine principale (în frunte cu Nicole Kidman), în 2019 apare cea de-a doua serie de șapte episoade, în care rolul antagonistului este preluat de maică-sa, jucată de Meryl Streep.

Seria prezintă deteriorarea relatiilor interumane, violenţa în familie şi modul în care îi afectează pe toţi cei din jur, chiar într-un paradis aparent cum e cel din Monterey, unde „îi copleșim pe oameni cu bunătatea noastră… Până la ultima suflare, chiar!”

b2Remarcabilă în rol de soacră, Meryl Streep vine la Monterey parcă anume ca să le strice zen-ul celor 5 mame nu chiar disperate, dar cu o psihologie ușor bordeline, abia trecute printr-o experiență teribilă – declanșată după cooptarea în grupul iniţal de 4 a unei mame singure, care le dezvăluie până la urmă secretul său.

Personalități puternice, toate cele 5 au probleme cu bărbații și încep să se întâlnească regulat ca să-și păstreze (de acum) secretele, gura lumii bune canadiene găsind grupului porecla plină de imaginație… Monterey5. Seria a luat câteva distincții, după ce a avut nu mai puțin de 16 nominalizări la premiul Emmy: câștigă opt premii, printre care cel pentru serial cu număr limitat de episoade și premii de actorie pentru Kidman, Skarsgård și Laura Dern.

b1Cei trei au luat apoi şi Globuri de Aur pentru interpretare, pe lângă Globul de Aur acordat pentru cea mai bună miniserie și apoi pentru cel mai bun serial de televiziuneKidman și Skarsgård au primit, de asemenea, premiile Screen Actors Guild pentru interpretările lor. Povestea a început prin 2014, când Nicole Kidman și Reese Witherspoon au cumpărat drepturile de ecranizare ale romanului Lianei Moriarty. Cele două actrițe urmau să dezvolte proiectul sub forma unui lungmetraj în care urmau să și joace. La sfârșitul anului, Kidman și Witherspoon anunțau că au decis să realizeze proiectul sub forma unui serial limitat de televiziune în locul lung-metrajului planificat inițial, pentru ca în primăvara 2015, să vină anunțul că HBO a dat comandă ca producția să fie un serial.

 

Reclame

Un comentariu la &8222;Marile minciuni nevinovate&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.