„Professor Marston and the Wonder Women”/ „Dr.Marsten și femeile sale”

Personajul Superman este destul de cunoscut în lume, chiar dacă o mare parte a admiratorilor știu doar cum este îmbrăcat, că zboară și face fapte bune. Mai puțin cunoscută,la noi în țară,era (și încă mai este) omoloaga lui, Wonder Woman, care a devenit mai populară și mai… fantastică, cu destul de  recentul film „Femeia Fantastică”,  lansat  în  2017, în regia doamnei Patty Jenkins, cu rolul principal jucat de actrița Gal Gadot.
Cum a apărut personajul Femeia Fantastică?

În anul 1940, Dr. William Moulton Marston predă Psihologia la Universitatea Harvard. Este inventatorul unui detector de minciuni si creatorul unui personaj iconic, Wonder Woman. Marston, adeptul stilului de viață „nonconformist” și al principiilor iubirii libere, ascunde un secret care l-ar putea distruge : soția sa, Elizabeth Marston și amanta sa Olive Byrne, două femei puternice, sunt cele care l-au inspirat pentru a o crea pe Wonder Woman. Cei trei și-au construit o viață secretă împreună însă un secret teribil urmează să iasă la suprafață…triunghi amoros

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

În 1942, atunci  când Organizația Națională pentru Literatură Decentă a ,,inventat” Lista cărților Wonder Woman Sensation Comics, editorul i-a scris o scrisoare episcopului responsabil de organizație, întrebându- l de ce a fost interzisă femeia Wonder. Practic, singurul motiv pentru care Sensation Comics a fost plasat pe lista interzisă a NODL a fost faptul că încalcă punctul patru din Cod „, a răspuns Episcopul : Wonder Woman nu este suficient de  îmbrăcată Emoji ! ”

 Personajul Femeii Fantastice a apărut într-o mare varietate în mass-media: cărti de benzi desenate, filme, seriale de televiziune și jocuri video. În 1975, a devenit personajul principal al serialului de televiziune de mare succes cu același nume, unde a debutat Lynda Carter, serial difuzat pe ABC pentru primul său sezon, urmat de CBS pentru sezonul al doilea și al treilea.

 Acesta a fost difuzat din 1975 pană în 1979 și a avut parte de evaluări solide, contribuind la popularitatea personajului Wonder Woman, care ajunge în vârful top-ului personajelor cu puteri supranaturale.
wonder_woman
„Wonder Woman este propagandă psihologică pentru noul tip de femeie care, cred eu, ar trebui să conducă lumea!”
(Dr. William Moulton Marston)
Wonder Woman reprezintă cel mai popular supererou de sex feminin, al benzilor desenate din toate timpurile William Moulton Marston, inventatorul poligrafului, care servește și în prezent la aflarea adevărului din spatele aparențelor a militat pentru verosimil, acesta a ales să trăiască o viată paralelă, alături de iubita sa secretă, care i-a devenit muză lui crearea personajului Femeii Fantastice.

Contradicția apare și în esența personajului Wonder Woman, războinic plin de compasiune și rezistentă de zeită, care iubește pacea, în timp ce poartă lupte simultane cu personajele negative, reprezentând atât un simbol al emancipării feminine, cât și un centru al controverselor. Ca student al Universitătii Harvard, Marston a susținut o teză în care a încercat să demonstreze faptul că femeile sunt mai puternice mental decât bărbatii, dar și faptul că acestea sunt mai fericite cu statutul de supus.
 

 

Filmul „Dr.Marsten și femeile sale” se concentrează asupra modului în care Marston s-a ocupat de controversa din jurul creației Wonder Woman, asupra deselor verificări făcute de o comisia de cenzură care reproșa scenele de violentă, cele explicit sexuale , multe cu perversiuni. Marston și soția  sa Elizabeth, psiholog și inventator aveau o relație amoroasă experimentală “ fiecare cu fiecare „, adică și  cu Olive Byrne, fostă studentă care  devine mai târziu academician. Această relație era esențială pentru crearea unei femei minunate ,trăsăturile de caracter , dar și cele fizice ,combinate, erau un summum care tindea spre perfecțiune: Elisabeth,voluntară,orgolioasă,genială + Olive, delicată, inocență (pe când se afla în placentă ),supusă, în timp ce idealurile feministe ale lui Elizabeth și Olive erau înrădăcinate în caracterul creației.

Filmul urmărește , în principal, două piste:
parcursul lui Marsten ca desenator de benzi desenate,frământările,consultările cu familia în abordarea personajului Wonder Woman
și pe larg, constituirea triunghiului amoros,fanteziile sexuale și anatema aruncată de societatea puritană americană asupra acestui trio considerat scandalos și corupător care propaga pornografia
Cele două femei certificate în domeniul psihologiei, au sfidat convenția, construind o viață secretă împreună cu Marston, care a rivalizat cu cele mai bune deghizări ale unui supererou. În 1947 Marston a murit , la vârsta de 54 de ani ,din cauza cancerului de piele,  lăsând în urmă două văduve și patru copii, care și- au crescut împreună copiii lor și ai lui Marston. Elizabeth și Olive au rămas un cuplu încă 38 de ani, până la moartea lui Olive la vârsta de 81 de ani. Elisabeth a trăit până la vârsta de 100 de ani !
Scenarista și regizoarea Angela Robinson, care, pe vremuri, făcea filme queer* înainte să între pe scena Hollywood-ului, unde a lucrat mai mult pentru televiziune,

a creat un  film erotic pe care eu nu l-am înțeles în toată sublimitatea sa ( delicatețea, uneori tulburătoare și deseori super excitantă a poveștii de dragoste într-un trio de intelectuali de elită ) ci , mai ales, în sub- limitele lui , dar și ale mele (o paradă de sentimente și scene erotice, estetizate în teorii științifice, sau, invers, teorii științifice verificate prin …experimente.  Relația dintre personajele principale-Bill, Olive și Elizabeth – mi pare de fapt o manipulare a unei tinere ,, înca” sfioase și nevinovate ,recrutate pentru a studiu ,de fapt o racolare care implică mai mult decât curiozitatea științifică, dorința de a experimenta niște plăceri și mai ales teama soției de a nu-și pierde soțul dându- i libertate (necontrolată,hi,hi! Emoji) într-o relație în paralel. În realitate,care și cum au fost mecanismele care au dus la relația secretă , nu prea am înțeles din punct de vedere spiritual. ori filmul e prea ca în romanele debile,ori trio-ul care voia să convingă nu avea la bază mai mult decât, să-i spun pe șleau, o relație amorală, chiar imorală,că nu era nimeni nici măcar drogat. Persoanele queer* își merită renumele, pentru că societatea lor are regulile ei interne (nu libertatea trâmbițată) sfidând regulile societății.
* Termenul queer este diferit de LGBT, care se referă doar la persoane lesbiene, gay, bisexuale și transgen. Queer include nu doar aceste grupe, ci și persoane intersexuale, pangen și heterosexuali cu practici sexuale considerate non-normative, precum sadomasochism, fetiș, etc. În acest sens, „queer” poate fi folosit pentru a se referi la toate persoanele care nu se conformează structurii heteronormative-cisgen ( identitatea și rolul de gen sunt echivalente cu sexul biologic). .
Teoria queer este o ramură a filozofiei și a teoriei critice care investighează structurile de gen și sexualitate în societate și rolul persoanelor queer
socio-erotice ,în stil foarte hollywoodian).

Reclame

Un comentariu la &8222;„Professor Marston and the Wonder Women”/ „Dr.Marsten și femeile sale”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.