Ammore e malavita (2017)

Genul ăsta de film o să-mi amintească mereu de TIFF: o experiență cinematografică autentică petrecută într-un cinema de cartier (Mărăști), într-o sală pe jumătate goală, fără prea mult foşnet de pungi sau alte zgomote deranjante.

Iniţial, o prostie de film: o parodie grosieră a Cammorei, apoi o parodie a genului musical, încă una a genului romantic, şi undeva după primul sfert, după ce accepţi decăderile astea, te prinde. Nu mai eşti simplu spectator, ci turist în Napoli, avid după the ultimate touristic experience. De mirare ce-au reușit să facă frații Manetti din el.

Mai departe e greu să spun ce urmează fără să fac spoiler: îţi curg ochii după frumoasa Claudia Gerini, “the dark lady”, te cam lasă rece plinuţa localnică Fatima (napoletana Serena Rossi) până-ţi face, precum Stela Enache, un cover super-neaoş după What a felling. Te amuză și te-ntristează la maxim servitoarea romena, și corectitudinea politică a patroanei care, vezi Doamne, îi ia apărarea.

Una peste alta, această revizitare în cheie grotescă frumosului oraş Napoli s-a ales cu cinci statuete din ploaia de nominalizări (15) la premiile cinematografiei italiene, inclusiv trofeul Davide Donatello pentru cel mai bun film al anului 2017.

Și le-a meritat cu brio pe toate, pentru că e greu să vezi un film care s-o dea în stil așa mare din parodie în glumă fină și din grotesc în serios. Deziluzie mare la aceeași gală pentru thrillerul Napoli velata, regizat de Ferzan Özpetek, nominalizat la 11 premii şi câștigător a numai două statuete – de pus pe lista de văzut și acela, oricum.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.