Marija (2016)

Marija nu-și plătește chiria, nu e foarte clar de ce – poate fiindcă e o emigrantă din Ucraina care lucrează la un hotel din Dortmund pe bani puțini, sau poate fiindcă strânge bani pentru visul ei. Apoi Marija este prinsă c-a furat de la clienți și este dată afară. Așa începe Marija (2016), un film german sec, dar deloc minimalist.

Dimpotrivă, este unul cât se poate de realist despre cum ne văd ei pe noi, ca emigranți. Românii nu apar explicit în film, îi auzi doar. E vorba mai ales de turci, ruși, ucrainieni. Dar e de-ajuns un personaj secundar (un rrom venit să trăiască din alocaţiile celor 3 copii) și piesa de final (o manea de-a lui Nicolae Vâlciu) ca să-ți dai seama că suntem și noi pe-acolo, în aceeaşi oală, cu maneliștii noștri cu tot.

Într-un mic orăşel, mai degrabă un district muncitoresc de pe lângă Dortmund, Marija visează să-şi deschidă propriul ei salon de coafură. Pentru asta pune bani de-o parte în fiecare lună, chiar dacă zona centrală nu e cine ştie ce, pe Corso e plin de boarfe, şamd. Michael Koch controlează bine regia acestui film de festival: în debut, camera o urmăreşte pe (încă) frumoasa Marija din spate, cum tocăie matinală pe străzile mici ale districtului Nordmarkt.

La final, după complicatul periplu care-i aduce succesul sau, mai bine zis, împlinirea visului ei occidental de femeie din Est, camera o prinde în sfârşit din faţă, iar chipul Marijei spune multe. Trebuie să-ți fi fost foarte greu să găseşti ceva drăguţ aici – o laudă prima clientă, o femeie kurdă. Ai fost foarte norocoasă! mai zice ea, în timp ce ochii albaștri ai Marijei îngheață, iar spectatorul știe de ce.

Cam atât pot spune fără să fac spoiler despre un film bun, chiar foarte bun – care putea fi la fel de bine un film bulgăresc sau românesc, dar e nemțesc și deloc minimalist, chiar dacă e doar despre unul din cei 8.000 oameni care se înghesuie pe 1 kmp. 75% din populația Nordmarkt-ului (28.245 locuitori) e formată din emigranţi şi copiii acestora. Filmul a fost prezentat în competiţie la Locarno în 2016.

Reclame

Un comentariu la &8222;Marija (2016)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.