Camorra sau când serialul bate filmul ce pune pe tapet cruda realitate

Despre mafia napoletană de azi (nici măcar nu vorbim de toată regiunea Campania, ci doar de partea de nord a orașului Napoli – cartierele Scampia și Secondigliano) a scris mult și bine Roberto Saviano, până și-a dat seama că un serial TV poate speria mai tare decât o carte sau cinemaul clasic.

Din acel moment, a trecut mai departe de multi-premiatul și oarecum plictisitorul său film Gomorra, făcut din câteva episoade cusute forțat, la mult mai reușita Gomorra – La serie, după ideile lui Stefano Bises, Leonardo Fasoli și Maddalena Ravagli (primele sezoane îI creditau și pe Giovanni Bianconi), care au completat ideea originală a lui Roberto Saviano. După sezonul 1 pornit sub bagheta lui Stefano Sollima, care a conturat caracterele primelor două serii, regizând nu mai puțin de 10 episoade din acestea, următoarele sezoane au fost regizat alternativ de mai mulți regizori italieni, spre final impunându-se tandemul Francesca Comencini / Claudio Cupellini.

Câte ceva despre seria a IV-a, prima fără consilierul Ciro: contrar aparențelor, serialul nu laudă mafia napoletană, nici nu prezintă o viziune a celor din interior, deși nu este făcut nici din perspectiva carabinierilor. Este pur și simplu o altă abordare față de cea a clasicului roman / film polițist unde urmăreai eforturile detectivului de a prinde infractorul.

Chiar dacă această perspectivă lipsește din serialele contemporane despre mafia din Roma (Gomorra sau Suburra), asta nu înseamnă că observațiile pe care le putem urmărindu-le sunt mai puțin valoroase. Ele au apărut atât subiectului fierbinte și datorită „războiului” dintre rețele, primul fiind produs cu ajutorul Sky Italia, celălalt fiind prima serie italiană Netflix. Ca o comparație între cele două seriale, ambele fiind continuarea unor filme mai mult sau mai puțin reușite (oricum cu succes la public / critică, am afirmat despre Gomorra că are dezavantajul de a fi mai lung. Dar la ce nivel ajunge…

După ieșirea din scenă a lui Ciro, seria a IV-a introduce un alt personaj puternic, pe Gerlando Levante – vărul de la țară al boss-ului Pietro Savastano, care și-a clădit averea pe o carieră de piatră. În primul episod din serie, fii acestuia „aranjează” un primar care a uitat cui datorează supunere și-l îngroapă sub câteva tone de pietriș, aluzie la cazul real al primarului ecologist ucis de Camorra.

Dincolo de narațiunile și personajele reprezentative alese pentru fiecare episod al seriei, observaționalul rămâne. Poliția intervine în film doar când unul dintre protagoniști alege să-i „dea în gât” pe ceilalți. În rest, îi privim cum își fac de cap și realizăm că nu sunt cu mult diferiți de golanii noștri, cărora doar drogurile le lipseau să-și finanțeze acțiunile criminale. Doar până mai ieri, pentru că de o vreme încoace le au și pe astea.

Reclame

Un comentariu la &8222;Camorra sau când serialul bate filmul ce pune pe tapet cruda realitate&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.