Gomora – La serie, sezonul 4

După publicarea romanului său „Gomora” despre mafia din Campania, Roberto Saviano – absolvent al Facultăţii de Filosofie din Napoli și, pentru o scurtă perioadă de timp, jurnalist de investigaţii  – primește pază permanentă și ulterior părăsește Italia, în urma  anunţului făcut de Camorra că îl va ucide. Cea de-a doua sa apariție editorială, Celebritate şi singurătate, scrisă în urma acestei experiențe, a primit peste 30 de premii şi distincţii.

În această perioadă, autorul trebuie să înfrunte cele mai subtile, dar şi cele mai aberante acuzaţii care-i sunt aduse: de la declaraţiile lui Berlusconi, cum că „Gomora” ar fi stricat imaginea Italiei în lume, până la calomniile mafiei – menite să-i creeze imaginea unui impostor dispus să înflorească realitatea doar pentru a câştiga bani. Cert este că după apariția primei sale cărți ce aduce cu insistență Camorra în atenția opiniei publice, situația din Napoli nu mai e considerată doar o problemă de ordine publică sau de securitate, ci și una democratică, de limitare a libertăților individuale.

De aici și acuzațiile lui Berlusconi dar și conflictul cu fiica sa, aflată la conducerea editorului milanez Mondadori, cu care Saviano este sub contract. Totuși, acesta a continuat să publice în continuare, iar următoarele sale romane au fost ecranizate, ultimul – Piranhas (titlu original: La paranza dei bambini) – primind și un Urs de argint la Berlin. Introducerea lungă se datorează faptului că Gomora – La serie se apropie cu sezonul 4 de final.

Chiar dacă începe un alt război între clanurile napoletane, iar Gennaro se va întoarce să-și ia moștenirea înapoi (Secondigliano), deși numărul de spectatori este în continuare foarte ridicat (doar în Italia, peste 4 milioane de persoane/episod, depășind ca popularitate chiar seriale ca Game of Thrones) și chiar dacă producătorii parteneri par deciși să toarne și seria 5, unele personaje par cam obosite – mai ales moștenitorul Genny, care duce aproape singur tot sezonul – în timp ce altele ies pe rând, din scenă, fără a fi înlocuite de altele pe măsura lor.

Dacă sezonul III se scotea cu zona istorică Forcella din centrul orașului, senzația pe care sezonul patru vrea s-o lase este una vizavi de strămutare – toate caracterele principale fiind forțate să meargă în locuri neobișnuite pentru ele, iar asta le face să să simtă în nesiguranță. De asemenea, sezonul lasă mai mult loc pentru sentimente: dacă celelalte au fost dominate de violență, IV-le încearcă o revenire la normal. Caracterele principale par să prindă speranța într-o viață dincolo de violența cu care au trăit până acum. E greu de spus care e doza de naivitate aici, dar e cert că spectatorului îi vine mai ușor să empatizeze cu ele.

scampiaÎn continuare seria e plină de sânge și violență, dar avem surpriza să descoperim alături de personaje că violența este limitată la zona Scampia – suburbia napoletană unde are loc cea mai mare parte din acțiune și locul de unde a pornit secesiunea împotriva clanului. Chiar dacă până la urmă Berlusconi avea dreptate și serialul ajunge până la urmă la efectul contrar celui scontat – „umanizând” Camorra – are meritul că reușește să redea cu fidelitate atmosfera din Napoli.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.