New York-ul văzut de sus

Două sunt serialele contemporane care insistă pe imagini ale New York-ului văzut de sus: Suits și Billions.  Ambele sunt despre corupție la cel mai înalt nivel, dar în timp ce primul este doar cu și despre avocați (și din când în când, și cu procurori), al doilea marșează pe lupta la vârf dintre un ambițios procuror statal și un manager de fonduri speculative.

Greu de spus care din ele mi-a plăcut mai mult: Costume pare serialul mai lejer, construindu-și personajele prin replici amuzante, iar apoi, dată fiind lungimea – are opt sezoane însumând peste 100 de episoade – și din evoluții aparent surprinzătoare, dar tipice pentru soap-opera. Un serial cu peste 4 milioane de urmăritori în USA, la primele două serii, dar care se diluează pe parcurs, scăzând sub 3, apoi sub 2 milioane, iar la final seria a VIII-a reușește să scadă chiar sub 1 milion de urmăritori.

Una peste alta, Costume confirmă ideea acelui american dream puternic regăsit în producțiile de televiziune de peste ocean. Altfel stă treaba cu Miliarde, un serial mai puțin propagandistic, care merge mai departe de clasicul Wall Street și te duce într-o lume în care totul este permis, atâta vreme cât nu eşti prins. Nu știu cum va prinde ca empatie, pentru că nu mulţi dintre spectatori se pot regăsi în personajele sale din topul politic şi financiar al New York-ului.

eosbuildingCe are în comun cu Suits sunt panoramele asupra New York-ului: dacă Suits te poartă pe acoperișul unei firme de avocatură și te lasă să asiști la discuțiile dintre partenerii seniori, Billions te duce chiar mai sus, în aerul rarefiat al puterii  (care înseamnă bani, dar şi influenţă) din cel mai bogat oraș al Americii – noul York. O combinaţie de dramă legală, thriller financiar și, eventual, film de familie (de bogătași) – deși ușor neverosimil.

De fapt, majoritatea personajelor de aici sunt originale și solitare, chit că majoritatea pretind că acțiunile lor aduc servicii celorlalți.  Spre exemplu, deși în particular pare a fi victima unei scene de violență. procurorul din Billions nu se luptă decât în presă cu mafia (financiară). În realitate, are parte doar de mic episoade sado-maso, servite inițial de soție, apoi cu acceptul acesteia, șamd, în timp ce miliardarul cu spirit competitiv ieșit din comun ajunge să limiteze accesul la bani al soției și copiilor săi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.