Gomora – sezonul III

Prezentat de HBO drept „bazat pe bestseller-ul al lui Roberto Saviano”, serialul nu are nimic în comun cu filmul omonim (cu un scenariu adaptat după romanul de debut al italianului care trăiește din octombrie 2006 sub escortă), decât poate pronunția napoletană a asocierii criminale Camorra.

De fapt, serialul Gommora a fost doar inspirat de romanul său non-ficțional Gomorrah, iar dincolo de subiect și titlul asemănător, mai avem doar autorul. Roberto Saviano este creditat drept unul din producătorul serialului TV, dar la baza scenariului care prezintă stilul de viață napoletan din anii `90-2000 stă, de fapt, o cu totul altă poveste decât cea din cartea sa.

savastano-sarriSerialul e despre lupta pentru putere a clanului Di Lauro cu grupări secesioniste din Secondigliano. Se pare că figura „nașului” ficțional al seriei, Pietro Savastano, a fost inspirată de personajul real Paolo Di Lauro, iar Genny de fiul aceluia, Cosimo. Personajul bossului napoletan care domină primele două serii este jucat de Fortunato Cerlino, care, întâmplător sau nu, aduce cu Maurizio Sarri, fostul tehnician al lui Napo

În serialul italian, lucrurile evoluează în moduri care amintesc de The Sopranos și de tortura sentimentală la care David Chase și-a supus pe fanii: niciun personaj nu e sigur de statutul său din mafie sau de propria supraviețuire. Dincolo de aceste asemănări, despre serial nu se mai poate spune (așa cum s-a spus despre romanul omonim), că este bazat pe fapte ori personaje reale.

Avem de-a face cu un amestec bine dozat între ficțiune și realitate, care a primit critici din partea autorităților pentru că ar prezenta mafia într-o lumină cam prea bună. Una peste alta, serialul redă cu succes atmosfera din orașul de lângă Vezuviu și este adorat de către napoletani. Detalii fidele precum accentul napoletan din film ori referințele la clubul de fotbal din oraș i-au cucerit pe localnici, dar i-au și speriat pe vizitatori.

TolissoÎn vara lui 2016, SSC Napoli voia să transfere un mijlocaș de la Olympique Lyon, Corentin Tolisso. Acesta a ajuns la Bayern Munchen, deși iniția părea entuziasmat de transferul la Napoli, doar că pe ultima sută de metri s-a speriat de orașul în care urma să se mute. Cum așa? Potrivit impresarului său Frederic Guerra, urmărind Gomorra –  La serie.

După asta, Tolisso n-a mai putut fi înduplecat de conducerea „albaștrilor”, chiar dacă aceștia au mai tatonat pista și în următoarele perioade de transferuri. Numele lui Marek Hamsik este pomenit într-unul dintre episoadele seriei a III-a, iar o scenă impresionantă este cea în care gașca lui Sangue Blu reia celebra scandare Siamo figli del Vesuvio:

Una peste alta, sezonul III marchează atât ieșirea din scenă a personajului-problemă, Ciro Di Marzo, cât și a regizorului Stefano Sollima, care a conturat caracterele primelor două serii, regizând nu mai puțin de 10 episoade din acestea. Sezonul a fost regizat alternativ de tandemul Francesca Comencini / Claudio Cupellini.

În martie 2019 a fost difuzat primul episod din cel de-al patrulea sezon. Prima parte s-a filmat la Londra, unde l-au purtat pe Genny interesele de afaceri, dar și pentru a evidenția dimensiunea internațională a afacerilor organizației, ale cărei interese legate de spălarea banilor depășesc granițele Italiei.

Reclame

Un comentariu la &8222;Gomora – sezonul III&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.