,,L’Adversaire”(Adversarul)

Filmele inspirate din realități  ieșite din  comun , nu prea pot avea un scenariu mai bun deoarece ,,viața bate filmul”.  Pentru ca aceste filme să reziste criticilor, ele au nevoie de un foarte bun interpret asupra căruia să se focalizeze atenția spectatorilor. În rest  e greu să realizezi ceva de calitate, dacă cineaștii nu se desprind de prezentarea seacă a faptelor . Din spusele regizoarei  Nicole Garcia, filmul ,,Adversarul” a fost lucrat cu mare atenție, ajungând o operă în întregime de ficțiune. O citez ,, Pentru că ficțiunea începe de  îndată ce începe o „scenă”. De  îndată ce  inventezi  niște  cuvinte, niște tăceri, o mișcare a personajului, îl încorporezi în ficțiune . Ameţitoarea natură a filmului există în traiectoria acestui om, de la devierea iniţială la explozia finală. Din acest motiv am decis să respectăm (n.n.sic!) evoluţia faptelor.

Filmul are un subiect tare în care este prezentată viața unei persoane reale , Jean-Claude Romand , fals medic , escroc, condamnat în 1996  la închisoare  pe viață  pentru uciderea soției, copiilor și părinților săi.
Cum ieri, 25 aprilie, s-a hotărât eliberarea condiționată a acestui monstru, cu figură  bonomă , presa franceză și presa internațională (presa românească se pare că nu prea a auzit de acest bărbat ) vuiesc de indignare. Cunosc povestea de pe vremea când a fost realizat filmul,  iar știrea eliberării criminalului nu m-a lăsat (nici pe mine) indiferentă.

Imagini cu realul  Jean-Claude Romand

 

 

Filmul se bazează, mai ales, pe cartea  lui Emmanuel Carrère  ,,L’Adversaire„. Scriitorul a participat la procese, i-a luat interviuri  lui Romand și cunoaștea o mulțime de detalii care nu au ajuns pe-atunci în presă. Personajul principal  se numește,  în film,  Jean-Marc Faure, un mincinos ieșit din tipare, care este remarcabil prin modul  în care și-a plănuit o viață  fictivă și  este interpretat  foarte bine  de  talentatul  actor  francez  Daniel Auteuil.

Trailer-ul  filmului

 

Sinopsis

În casa lui  , mare și frumoasă, Jean-Marc Faure se află singur în fața televizorului de unde  se uită, sorbind, între timp ,dintr-un pahar cu whisky ,la un video cu familia sa. Încet își amintește viața sa , în care el este , pentru toată lumea, un strălucit chirurg, efectuând numeroase misiuni pentru Organizația Mondială a Sănătății .De mulți ani soția , părinții săi, prietenii cred tot ce le povestește Jean -Marc. Doar că bărbatul are un secret teribil : din anul II de medicină, în care a picat  un examen , nu a mai fost student și din cauza asta, dându-se drept student, apoi chirurg, pentru a -și asigura un trai corespunzător ,,statutului „a început să jongleze cu propriile  minciuni  și  cu banii altora; și să-și escrocheze propria familie care , având încredere în el, îi încredința bani ca să -i depună în băncile elvețiene.

 

 

 

 

 

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Filmul nu ne explică nimic , încât ne obligă să extragem noi câteva remarci despre tematica destul de complexă :
– titlul face referire la dușmanul interior  (partea întunecată a personajului)  sau/și dușmanul exterior, ceea ce l-a împiedicat să se realizeze, teama că ceilalți îl vor,,dovedi” într-o zi.
-complexitatea personajului (având deja niște rotițe lipsă) care din  orgoliu și  egoism  nu poate recunoaște că a ratat un examen .
-din convingerea că cei din jur au încredere totală în el , prin purtarea sa afectuoasă cu soția, copiii, părinții, socrii, prietenii, e un membru iubitor al familiei sale,clădește un eșafodaj de minciuni în care pare că este prins în multe acțiuni importante .
-dublul statut- între aparență și  realitatea  în care este un ratat, fără nici un job -între a fi  și a avea (scenele cu amanta pe care o răsfață, fără să-și poată permite ).
-inteligența în serviciul răului (Faure are planuri minuțioase, bine coordonate)
– ,,obiceiurile devin a doua noastră natură”, proverb ilustrat prin nonsalanța afișată , prin anduranța personajului ,care e altceva decât reacția la un impuls puternic.

 

Reclame

Un comentariu la &8222;,,L’Adversaire”(Adversarul)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.