Suits (serial TV)

Am început să mă uit la Suits (un serial al cărui spin-off se toarnă anul acesta) pentru că pur și simplu n-am găsit altceva interesant pe Netflix. Înainte de asta n-aș fi zis că filmele cu avocați pot fi mai bune decât cele cu detectivi, probabil din cauză de Ally McBeal și alte fițe.

Cert e că serialul produs de Universal Cable pentru USA Network e la alt nivel față de cel difuzat de Fox acum 2 decenii, poate și fiindcă a început când Ally McBeal și-a dat, cum se zice – obștescul sfârșit? Nu degeaba a fost nominalizat pentru mai multe premii încă din 2012, cu Gina Torres și Patrick J. Adams evidențiați pentru rolurile Jessica Pearson și Mike Ross.

Deși cei doi fac două personaje cât se poate de interesante, în plus Gina fiind soția mai-celebrului Laurence Fishburne, eu i-am remarcat pe Harvey Specter (în rolul fostului procuror Gabriel Macht, ajuns cel mai bun avocat din New Yorkk) și pe Meghan Markle. Spectacolul a fost nominalizat pentru Cea mai bună dramă în 2014 la TV Guide Awards și drama favorită la 2014 People`s Choice Awards. Dacă habar n-aveam despre ducesa de Sussex, pentru că nu mă uit la știrile mondene, am aflat abia acum de ce nu știa despre Meghan Markle ca actriță: pentru că a jucat doar roluri minore, iar cel al asistentei Rachel Zane din acest serial se pare că este cel mai consistent, din moment ce apare și pe generic.

Deși serialul se concentrează pe echipa de avocați (Harvey și Mike) ce reușește să închidă caz după caz menținând în același timp secretul (o să aflați urmărind serialul despre ce este vorba), nici Markle nu face un rol rău – și probabil că aici stă secretul serialului care a ajuns la cea de-a IX-a serie, în coerența rolurilor secundare.

Ok, să admitem că și subiectul are o contribuție, cu avocați specializați în litigii corporatiste – evitând restul proceselor banale de prin tribunale. Făcând o paralelă cu serialele cu medici gen Anatomia lui Grey, Costume e un fel de Dr. House, care diagnostica doar cazuri aparte, ca un pretext pentru a detalia probleme complexe.

Cum sunt doar la primul sezon, am dat o privire peste comentarii și am aflat că după primele două se mai diluează, chiar aș fi curios cum e posibil așa ceva – pentru că dincolo de toate poveștile corporatisto-avocățești, serialul nu pare despre avocatură, o replică sugestivă fiind cea din episodul VII, cum că….

Avocatura nu e despre a juca cinstit 😉

… ci mai degrabă despre a doua șansă, când, dacă mergi până la capăt, ai putea reuși. Totuși. Dincolo de mesajul subliminal transmis și de jocul excepțional făcut de actorii din rolurile secundare, cireașa de pe tort din Suits sunt referințele cinefile, cu replici din: Nașul, Top Gun sau Rocky, ca să enumăr doar câteva; sau aluzii la Spiderman, în fine – genul de chestii pe care le poți savura și în seriale mai noi ca Billions.

Reclame

3 comentarii la &8222;Suits (serial TV)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.