,,A Night at the Garden”, nominalizare la Oscar 2019

Pe 20 februarie 1939, 20.000 de americani s-au întrunit la Madison Square Garden din New York pentru a celebra ascensiunea nazismului, eveniment, în mare măsură …uitat  de istoria americană.
Filmul ,, A Night at the Garden „este un scurt-metraj compus în întregime din imagini de arhivă filmate în acea noapte. Această compilație de secvențe istorice reîmprospătează memoria Americii dar și a Europei cum în ajunul celei de-a II-a mari conflagrații mondiale încă nu era sigur  dacă SUA va intra în război și de partea cui !  Vedem cum la reuniunea calificată drept ,,pro americană ”organizată de German American Bund, mișcare nazistă condusă de americano-germanul Fritz Julius Kuhn, în timpul alocuțiunilor, răsplătite cu aplauze furtunoase. se intonează imnul SUA ,, The Star Spangled Banner ”
Și  iată -l pe fostul  Președinte american,  George Washington, pe un poster uriaș , înconjurat de drapele americane cu stele ,dar și de Hakenkreuz /svastică,emblema ( care aparține cultului solar din epocă de bronz),devenită nazistă. În curând Adolf Hitler va invada Polonia ,declanșând al II-lea Război Mondial. După bombardamentul japonez de la Pearl Harbor. SUA intră în război în 1941.

 

Regizorul Marshall Curry a declarat că a făcut acest mini-documentar pentru a transmite niște fundamente și niște esențe: să nu facem rabat la valorile dragi nouă : libertatea de expresie, libertatea de întrunire.  Da, de-a dreptul ilariantă afirmația, dacă ne gândim că și reuniunea nazistă,se pare,că nu a fost interzisă pentru aceleași principii democratice americane!
Mardhall Curry a accentuat faptul că intenția sa specială nu a fost doar să denunțe antisemitismul, violențele declanșate de intoleranță , ci, mai ales, manipularea unei părți, de loc neglijabile, a populației care a simpatizat cu nazismul și a aplaudat cu frenezie discursurile evident,rasiste.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.