Blackklansmann

Probabil filmul cu cele mai multe șanse la Oscar în 2019, în ciuda nominalizărilor strânse de Favorita (9 la număr) față de numai 6 pentru Agent provocator. Marele premiul al juriului la Cannes spune însă ceva despre acest film. Povestea e genială: un poliţist afro-american din Colorado, Ron Stallworth, reuşeşte să se infiltreze în Ku Klux Klan şi devine căpetenia filialei locale.

Ce poate fi mai absurd? Filmul lui Spike Lee scoate în evidență discrepanța dintre negrii si albii Americii, una care dăinuie de foarte multă vreme. Altfel, dincolo de subiectul tezist, o comedie surprinzător de lejer jucată. Pe cât de firești apar și sunt interpretate  atitudinile rasiste ale unor polițiști, colegi cu Ron, la fel de firești (și cu atât mai surprinzătoare) vin și reacțiile absolut normale din partea detectivilor cu care ajunge să lucreze.

Fiul lui Denzel Washington, John David, face un rol de parcă n-ar fi jucat în  NFL și ar fi trăit doar prin studiouri. Bun spre foarte bun. Poate și datorită lui Adam Driver cu care se completează, deoarece Flip Zimmerman este un doppelganger. Mă opresc înainte să fac spoiler, pentru că misiunea lor e prea amuzantă ca s-o dau de gol.

Într-o scenă din film apare și Harry Belafonte rememorând linșajul lui Jesse Washington; bazat pe o poveste adevărată, scenariul comprimă romanul scris de Ron Stallworth și îi amplifică dramatismul, prin alegeri cum ar fi originea evreiască a partenerului – dublură, sau trimiterea la Polul Nord a membrilor „militari” ai clanului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.