The Favourite

Filmul meu favorit la premiile Oscar din acest an. Chiar dacă la Globurile de aur a luat doar un premiu din trei nominalizări, și anume pentru rol principal feminin – Olivia Colman. The Favourite este un film lung, care te ține cu sufletul la gură, grație unui casting excelent.

fav4Actrița care face rolul reginei Anne este pusă în valoare de cele două favorite Sarah (interpretată de magnifica Rachel Weisz, devenită o actriță – fetiș a lui Lanthimos, pare-se) și Abigail – Emma Stone face aici un rol de Oscar. Cum ambele sunt nominalizate pentru rol secundar, sunt convins că filmul va puncta și aici, ca și la costume, scenografie, regie.

Filmul vine în continuarea problematizării relațiilor din The Lobster, împinsă, la fel ca și acolo, spre absurd. Mult mai evidentă aici ironia mușcătoare, mixată cu nebunia specifică unei case regale, dar și tragedie, și una peste alta, multa emoție. O bijuterie cinematografică, cu o scene aparent minore făcute minuțios, o imagine superbă și un dozaj atent al intensității.

Emma Stone stars in Fox Searchlight Pictures' "THE FAVOURITE."De excepție rolul făcut de Emma Stone, care începe ușor în rolul verișoarei favoritei, pentru ca jocul ei să prindă apoi un alt suflu, pe măsura ascensiunii personajului. Indiewire scrie despre film: „The Favourite” raises Yorgos Lanthimos’ wicked humor to a royal power, iar The Guardian se întreabă în ce măsură „limbajul murdar” din scenariu îi va afecta șansele de Oscar.

Emma Stone crede că această imagine unei femei competitive, bitchy chiar, este o narativă deja tradițională a poveștilor de la Hollywood. Cățeaua, vampa… și lista continuă, creează o ficțiune. Totul merge apoi spre clișeu, adică într-un loc sigur. „Și e un clișeu”, continuă Stone, într-un mic moment de epifanie, pentru că sunt povești scrise de bărbați. În mare parte, femeile din filme se luptă împotriva unui bărbat…

… iar asta este, pentru un bărbat, o chestie sexy! o completează Rachel Weisz. ”Uită-te la cățelușele astea cum se luptă pentru mine! E o fantezie, împlinirea dorinței de a fi dorit de femei, atât de mult încât acestea să fie gata să se omoare una pe cealaltă. O poți chiar înțelege, din acest punct de vedere”. Despre The Favourite am mai scris aici.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.