The Ballad of Buster Scruggs (2018)

Nominalizat la Leul de aur și câștigător al premiului pentru scenariu al Festivalului de la Veneția (unde a rulat în premieră), cel mai recent film al fraților Coen, Balada lui Buster Scruggs, este de fapt o  mini-antologie a Vestului sălbatic, compusă din șase scheciuri; sau șase scurtmetraje, dacă vreți, diferite unul de celălalt ca subiect, dar în același stil puțin absurd, caracteristic lui Joel și Ethan Coen.

Piesa When A Cowboy Trades His Spurs For Wings a ajuns pe lista scurtă a celor 15 din care se vor alege 5 nominalizări pentru Cea mai bună piesă originală la Oscar, deși nu cred să aibă șanse reale la premiu, chiar dacă va prinde nominalizarea. Filmul este însă, per ansamblu, o realizare remarcabilă a fraţilor Coen, care se ridică la înălţimea aşteptărilor.

b1Interesant că pe măsură ce îmbătrânesc, regizorii devin capabili să exprime mai mult folosind mai puțină peliculă – ba chiar fiecare scurt-metraj are și momente de respiro. Buster Scruggs e un trubadur (poreclit Mizantropul – o greșeală, explică el) dat în urmărire, care deși într-un costum imaculat, aduce cu Don Quijote.

Pistolarul pare rătăcit într-un univers de mucava, iar acest prim episod dă filmului un iz de tragicomedie, amplificată de următoarele două, dar pe măsură ce înaintează, din a doua jumătate Balada… îşi pierde din tuşa comică (era doar o păcăleală) şi devine o veritabilă melodramă western.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.