Bandersnatch

Deși conceptul de film interactiv nu era tocmai unul nou, Netflix îl reinventează odată cu BandersnatchBlack Mirror era deja unul dintre cele mai cunoscute seriale intrate în portofoliul Netflix (după migrarea de la Channel 4), fiind disponibile patru sezoane. Episoadele nu au conexiuni evidente între ele, singurul punct comun fiind o imagine ușor utopică a viitorului din cauza/datorită tehnologiei.

Black Mirror e genul de seriale care are mai puține de spus despre cum am ajuns aici și cine suntem, arătând că, de fapt, secolul XXI o ia de la capăt cu spaimele, iar staniolul progresist poate camufla chiar un posibil regres. Ce este însă cu adevărat tare la acest serial e faptul că premisele de la care pornesc episoadele sunt teme cotidiene, cu un final neprevăzut – iar ăsta te pune puțin pe gânduri.

Revenind la Bandersnatch, filmul vine în completarea celor 4 sezoane deja apărute. Tot anul s-a vorbit despre sezonul cu numărul 5, și acum Netflix vine cu o surpriză – o continuare sub forma unui lungmetraj. Pe parcursul său, spectatorul are obligația de a alege cum să acționeze personajul principal. Dar Netflix vrea să testeze cu această ocazie și alte obiceiuri.

Platforma „știe” ce se consumă ca tip de producție cinematografică, însă își dorește mai mult: să afle obiceiuri de consum, dincolo de Big data, analytics, ți le cere pur și simplu, direct. IndieWire a calculat că există peste un trilion de combinații / alegeri posibile pe care un utilizator le poate face în timpul vizionării. Tricky, huh?

Dacă aveam senzația că „nu se mai fac filme ca altădată” și filmul a devenit tot mai comercial, în curând s-ar putea ca Netflix să schimbe toată treaba asta, iar ca să vezi un film va trebui nu doar să plătești un abonament „platformei”, ci să-i spui (indirect, dar…) ce preferințe ai la mâncare, haine, pantofi, șamd. Un subiect bun pentru un episod din Black Mirror, dacă va mai exista o altă serie…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.