Our Brand Is Crisis (2015)

Brandul nostru este criza porneşte de la un subiect actual atât pentru americani (controversata campanie a lui Donald Trump) cât și pentru români (ultimele alegeri parlamentare) pentru a descrie evenimente trecute, dar încă relevante. Este un film este bazat pe documentarul din 2005 al lui Rachel Boynton, care urmărea aplicarea în Bolivia a strategiilor din campaniile politice americane de către consultanții președintelui american Bill Clinton.

o2Schimbând nu prea tare datele problemei (consultanți israelieni în loc de americani), nu doar America de Sud pare „ţara tuturor posibilităţilor”, ci și sudul României –  unde ambiţia unor indivizi este mult mai importantă decât viața sau viitorul omului obişnuit.

Altfel, dincolo de aceste similitudini frapante, filmul nu este cine știe ce grozăvie: modul prea facil în care candidatul Castillo recuperează 28 de procente cu 90 de zile înainte de alegeri nu pare destul de veridic.

Alte filme au prezentat asta mult mai plauzibil, ca de exemplu Spining Boris (2003) cu Jeff Goldblum și Liev Schreiber, aici regretele personajului jucat de Sandra Bullock pe final sunt puncte slabe ale filmului. Ca de obicei, când e vorba de politică ni se cam face greață, și niciun personaj nu pare a ieși curat din joc.

o0Regizorul David Gordon Green (premiat la Berlin în 2013 pentru Avalanche) a scăldat-o cumva, adăugând filmului puțină comedie pe parcurs, totuși prea puțin ca să-l salveze. Similitudinile cu situația din România, care sigur ar fi oferit suficient material pentru un film de acest gen, nu fac decât să sporească necazul pentru timpul pierdut cu Our brand…

Dar cine are curajul să facă la noi un film despre politicienii români și campaniile lor mincinoase? A încercat un fel de parabolă tristă Sergiu Nicolaescu în Poker (2010) și a ieșit un mare fâs, o pretinsă  „radiografie a societăţii româneşti”. Comparabil cu acest film Our Brand is Crisis este chiar genial, iar strâmbăturile și fundul Sandrei Bullock, mult mai tari (sic!) ca sânii lui Jojo.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.