Slava (2016)

Slava AKA Gloria este filmul cu care a revenit la TIFF #17 duo-ul bulgar Kristina Grozeva şi Petar Valchanov, răsplătit în 2015 pentru regia filmului lor de debut, Lecţia. De data asta le iese o dramă, dacă nu la fel de percutantă, măcar ceva mai relevantă pentru societatea bulgară și balcanică, în general.

slava1La fel ca în Lecția, subiectul principal sunt banii, și ce pot face (sau nu, în cazul particular din acest film) oamenii pentru ei. Aceiași bani (nu furați, ci găsiți) sunt și aici artificiul declanşator al unei mici drame personale, ce pune în contrast omul fără putere cu cei care se învârt în cercurile politici – două lumi diferite, cu puține personaje, dar foarte precis conturate.

Una în care munca prost – chiar prost răsplătită – şi corectitudinea sunt adevăratele valori, și alta în care doar succesul primează. Regizorii români n-au reuşit încă să facă un film măcar pe jumătate relevant precum Gloria, deși încercări au fost, dar într-un registru prea puțin subtil, aproape tezist (De ce eu? și Moromeții 2).

Chiar dacă în Moartea domnului Lăzărescu asistăm la un caz relevant social (părerea multora fiind că Puiu a vrut să prezinte sistemul medical), acest film face parte dintr-o serie de întâmplări de la marginea Bucureștiului, iar intenția regizorului a fost să facă o serie despre dragoste – chiar dacă i-a ieșit una despre moarte.

slava5

În Slava însă (numele este al unui ceas, o moştenire de familie, văzut ca un bun mai de preţ decât unul modern), decăderea morală a societății post-comuniste răzbate foarte subtil (parcă în ciuda sărăciei de mijloace), chiar dacă filmul prezintă realități existente și la noi, unde individul mărunt, cinstit, e strivit de un sistem monstruos, care-l manipulează și-l reduce la tăcere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.