First Man (2018)

„Românul de rând se gândește la Apollo (și la primii pași pe lună) 11 ca o parte din propria aventură” – aflăm după 2 ore de film. pentru că așa comentau crainicii TV americani aselenizarea transmisă în toată lumea direct în luna iunie 1969.

S-a estimat că audiența a fost de peste 400 de milioane de persoane. Niciodată atâta lume n-a fost conectată la vreun eveniment deodată.  Dar filmul nu este atât despre aventura în sine cât un biopic despre cine a fost Neil Alden Armstrong, un tată îndoliat și un soț bun, cu toate luptele sale interioare – care puteau să-i pună capăt carierei.

Tot ce credeam că știu despre acest cosmonaut, primul om pe lună, și toate poveștile din jurul aselenizării s-au limpezit după acest film regizat de Damien Chazelle pentru că mi-am dat seama că, ei bine, habar n-aveam de nimic. Pentru că filmul nu se axează exclusiv pe programului spațial Apollo ci pe misiunea piloților – în special a celui care a făcut primul pas, care a fost primul om pe lună.

După La la Land, Chazelle face din nou o echipă excelentă cu Ryan Gosling, bine susținut de pistruiata Claire Foy (surpriza acestui film) și de muzica excelentă a lui Justin Hurwitz. Prin jocul său, Gosling reușește să construiască un personaj credibil și să facă spectatorul părtaș la experiențele lui Neil Armstrong de dinainte de aselenizare – în special senzația apăsătoare că la fiecare pas te poți cufunda în necunoscut .

Poate că sărăcia imaginilor cu spațiul cosmic și puținele „noutăți” cu privire la misiunea Apolo 11 i-ar putea lăsa dezamăgiți pe fanii SF-ului clasic, dar First Man nu este așa ceva. În discuțiile cu Dumitru Prunariu de la TIFF, acesta aprecia filmele de gen (Gravity) tocmai pentru veridicitatea lor,  și pentru că reușeau să redea senzația de claustrofobie a celor care au călătorit zile întregi în neant țintuiți în niște cosciuge metalice.

În concluzie, un film spectaculos nu atât ca și tehnică cinematografică, ca imagine, cât ca poveste umană (o odisee interioară, mai degrabă) – grație scenariului inspirat și unghiului subiectiv de relatare a subiectului. Am mai scris despre film și aici.

Reclame

Un comentariu la &8222;First Man (2018)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.