Her (2013)

Am amintit de el când am scris despre Upgrade (2018) și nu l-am găsit pe blog (exista o recenzie făcută de Adriana-Ortansa Lazăr pe cefilmevad.eu). Her (2013) nu este un SF propriu-zis, pentru că îi lipsește partea de Science, care suferă printr-o ilustrare schițată și cam teatrală a viitorului.

Filmările dau toate senzația de exterior retro prin nuanțele de sepia (căutate). Nu vedem tehnologie, mașini sau urbanism din viitor, ci doar o palidă imagine a ceea ce ar putea fi un job futurist: compunerea de scrisori, semn al înstrăinării. Astfel că Ea este mai degrabă o ficțiune (destul de plauzibilă, din păcate) a protagonistului interpretat de Joaquin Phoenix.

Aflat în divorț, încă mai purtând dialoguri mentale cu imaginea soției (Mara Rooney), dă de vocea unui nou sistem de operare cu care interacționează, înlocuind dialogurile mentale cu altele artificiale. Inteligența artificială este redusă aici la un asistent vocal, o chestie nu tocmai futuristă nici în 2013.

Partea mai complicată vine de la jumătatea filmului, când IA Samantha (cu vocea lui Scarlett Johansson) începe să învețe și să experimenteze dorința. Porțiune de unde filmul devine plicticos, tocmai unde trebuia să vină cu ceva. Noroc că celelalte protagonistele din poveste sunt agreabile, intervențiile episodice ale Oliviei Wilde și Amy Adams mai spărgând din monotonia curtării IA de către geek-ul pe nume Theodore.

În loc să fie un film despre singularitatea tehnologică și pericolele sale, este unul despre singurătate și cum ne împinge acolo tehnologia. Abia spre final (după ce se consumă 3/4 din peliculă) se întâmplă chestii din care ar trebui să deducem ceva, când protagonistul merge la o cabană și află că asistenta sa inteligentă s-a combinat cu o hyper-inteligență.

În ultimul sfert povestea se complică, și IA copleșește persoana sau personajul. În ciuda poveștii prea lungă pe alocuri și nu foarte antrenantă Her rămâne un film de urmărit până la capăt, dar care se ține 3/4 doar din dialoguri și din scenariu, pentru care a și luat un Oscar și un Glob de aur.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.