Frontul rece (2016)

Pentru cine caută altceva decât o comedie de Crăciun, recomand The Cold Front. Pe drama sau plictiseala unui cuplu contemporan se grefează un subtil thriller sentimental. Deși Kholodnyy front (2016) are doar 5,5 puncte pe IMDb, e un film rusesc cu imagine de o puritate excepțională, preluat și pe Mubi.

The-Cold-FrontCei doi artiști vin să petreacă Anul nou undeva în nordul Franței, într-o zonă izolată, căutând mai degrabă inspirație artistică decât romantism. Dar cum nu contează ce cauți, ci mai degrabă cine te găsește, în timp ce ea (Sasha) pleacă la cumpărături sau ca să se elibereze de tensiunea din cuplu, el găsește sau e găsit de o frumoasă rusoaică (Masha).

Pe acest fond banal starea de tensiune se amplifică insesizabil. Deși acțiunea rămâne subțire, scenariul mizează pe rând pe dialoguri, apoi pe introspecție, iar uneori se „ține” doar în coloana sonoră interpretată de cei de la Coil, Friends of the Oval și alte trupe de muzică underground.

coldfrontCând acțiunea trenează, apar indicii noi care mențin suspansul sau și aluzii care trezesc interesul spectatorului. Exterioarele sunt superbe, iar într-o scenă din debut carcasa unei creaturi neidentificate apare pe malul mării, într-o aluzie străvezie la Leviathan-ul lui Andrei Zviagintsev. Similaritățile cu filmul lui Zviagintsev rămân însă aici, motivul rămășițelor misterioase nefiind exploatat la nivel filozofic, ci doar psihologic.

La fel și influențele cinematografiei sovietice se opresc la imagine și simboluri, filmul fiind mai degrabă inspirat de cinematografia occidentală (Scene dintr-o căsnicie de Bergmann, sau trilogia Before… a lui Linklater.) Vacanţa de iarnă tulburată de apariţia unei frumoase rusoaice – cu intenţii nu foarte clare – se derulează abrupt, regizorul Roman Volobuev evitând să ofere detalii precise pentru a spori misterul. Filmul a rulat aseară pe Cinemax, deci este disponibil pe HboGo.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.