Moromeții 2 – o moștenire grea

În Moromeții 2, saga familiei Moromete continuă cu un salt de opt ani, până în 1945 și are la bază atât volumul 2 al romanului, cât și secvențe din Viața ca o pradă sau publicistica lui Preda. Peste lumea lor a trecut războiul, ordinea socială este răsturnată, regimul nou instaurat propovăduiește egalitatea, iar colectivizarea este impusă cu forța. Numai obsesia pentru pământ a lui Moromete a  rămas intactă.

Pe Ilie Moromete (Horațiu Mălăele)  îl regăsim îmbătrânit; din cei trei fii ai săi din prima căsătorie, unul a murit pe front, iar din ceilalți doi plecați la Bucureșți, unul este bolnav. Fetele îi sunt măritate, mezinul Niculae (Iosif Paștina) a abandonat școala din motive financiare, iar acum se află în sat. Relația cu cea de-a doua soție, Catrina (Dana Dogaru cu un look inedit), este deteriorată de conflictele de o viață, drept pentru care are o relație adulterină cu cumnata lui, Fica (Oana Pellea), sora primei neveste. Inadaptat și nereușind  să-și găsească locul în noua societate, dar nici să scape de obsesia lui pentru pământ, și-l va împărți la final copiilor, însă numai din teama că îi va fi luat de comuniști.

moro3

În film, reflectoarele sunt puse în mod deosebit pe Niculae,  jucat binișor de Iosif Paștina. Silitor de mic dar nevoit să abandoneze școala, are mereu o carte în mâna. Socotește că venirea comuniștilor i-ar putea oferi ocazia să-și continue școala fără să plătească și se declară gata să îmbrățișeze noile idei proletare. Însă violența și intimidarea de care au parte cei care refuză să își cedeze agoniseala de o viață ori susținătorii vechiului regim monarhic îl fac să-și pună repede semne de întrebare legat de moralitatea și adevărurile comuniștilor. În urma unor modificări aduse prin scenariu, Niculae nu va deveni activist de partid, ca în roman, ci scriitorul Marin Preda. 

Cel mai dificil lucru, când vizionezi Moromeții 2, este să uiți prima parte.

Să ți-l scoți minte pe Rebengiuc și să scapi de tentația comparației. Raportarea la prima parte, desigur, nu îl avantajează deloc, însă cred  merită toată îngăduința, dacă se are în vedere bugetul extrem de limitat cu care au fost  nevoiți să se descurce, în condițiile în care producțiile de epocă și reconstituirile istorice sunt mereu extrem de costisitoare. Pe de altă parte, ar fi fost fizic și practic imposibilă continuarea filmului cu aceiași actori: de la prima producție au trecut nu mai puțin de 32 de ani, în vreme ce acțiunea din film are loc după doar opt ani de la sfârșitul primei părți. Și nu în cele din urmă, toată lumea știe că volumul al doilea al romanului este, la randul său inferior primului, ca puls, dinamică și vigoare.

În ce îl privește pe Mălăele –  cel mai mare pariu al acestui film – cred că a reușit să contureze foarte bine un Ilie Moromete exact așa cum este acum: îmbătrânit dar încă în putere, îngenuncheat, gângav, încăpățânat și ursuz, uneori filosof, perdant în relația cu familia și căruia, așa cum îi spunea nevasta, îi plăcea mai mult să pălăvrăgească și să bea tutun. 

moro1

O observație legată de calitatea sunetului: Producătorii recomandă vizionarea filmului în multiplexuri (cinematografe cu săli mici), unde sunetul se aude fără cusur. Confirm la rândul meu, sunetul chiar este bun. Se pare însă că unele impedimente de ordin tehnic din cinematografele mai vechi afectează considerabil calitatea sunetului, drept pentru care unele premiere oficiale din câteva orașe și mai multe proiecții ulterioare au eșuat lamentabil. 📷 Raluca Erdei ◘ http://komiti.media/

 

Reclame

3 comentarii la &8222;Moromeții 2 – o moștenire grea&8221;

  1. Sunt tare curioasă cum a reușit Horațiu Mălăele, „pariul” filmului, să ni-l readucă pe Moromete. E unul dintre actorii mei preferați. Mi se pare interesantă și schimbarea de scenariu cu Niculae devenit autorul cărții. Cred că Preda ar fi apreciat asta.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulți s-au temut ca nu cumva Mălăele să îl transforme pe Moromete într-un mucalit disonant, dar acest lucru nu s-a întâmplat deloc, deși îl duce pe Moromete în altă parte decât a făcut-o Rebengiuc. Spunea pe undeva că, în pregătirea rolului l-a avut în mod special în vedere pe Tudor Călărașu, tatăl lui Marin Preda, acesta fiind, în fapt, ”cel care l-a născut pe Ilie Moromete”.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.