Cold War , 2018

 

Filmul  ,,Cold War”/ „Războiul Rece”, de Paweł Pawlikowski    ( Vezi, aici,  de același  autor și recenzia filmului ,,Ida” https://wordpress.com/post/cefilmevad.blog/9577  , premiat anul acesta la Cannes pentru cea mai bună regie și totodată candidatul polonez din acest an pentru  premiile Oscar  este o baladă în imagini superbe alb și negru  despre  o tristă epocă , aceea a Poloniei  staliniste între anii 1949-1954 și a războiului rece , care ține până în 1964  când începe un climat politic mai relaxat.  Pe acest fundal  se naște iubirea  dintre un pianist  boem, și o tânără cântăreață, ambii polonezi. O epocă în care era nevoie de mult curaj ca cineva să se angajeze  într-o relație nouă,  serioasă.  Sufletul slav și cele mai diferite ipostaze ale iubirii , furtuna, tatonările, cristalizarea, întrebările, îndrăzneala, îndoiala, refuzul, distanțarea, mândria , teama  duc la numeroase despărțiri și regăsiri, tot mai dureroase. După schema clasică,,-Je t`aime…-Moi,non plus”, chiar dacă regăsim etapele principale (și , chiar mai mult) ale iubirii, secvențele sunt prea scurte atât pentru spectatori cât și pentru… personaje, un motiv în plus ca ele să fie derutate/derutante. De remarcat, totuși, câteva episoade esențiale: balul, cinematograful, biserica în ruine ,vectori ai pasiunii profunde.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Wiktor și Irena  merg  prin  sate să culeagă  folclor autentic  polonez  și  organizează apoi un  ,,casting” pentru cântăreți  /dansatori   în care sunt audiați cântăreți stradali, ocazie pentru îmbogățirea patrimoniului cultural polonez și pentru angajarea unor tinere talente. Cu acest prilej Wiktor o remarcă pe frumoasa blondă Zula. Urmarea va fi un joc de-a șoarecele și pisica.  Urmează 15 ani de pasiune fierbinte  în tot atâția ani de Război Rece , de tragism personal și colectiv.
Prin  încărcătura simbolică filmul își pierde strălucirea, dialogurile sunt patetice  personajele devin chiar antipatice datorită naivității , lipsei de finețe și de subtilitate, relația fiind obositoare chiar și pentru spectatori.  Filmul rămâne cam rece și dificultățile întâmpinate de cuplul  devorat  de o pasiune letală  își pierde  aura de romantism, de-abia dacă reușește să emoționeze.
Scenele  cele mai memorabile se datorează secvențelor muzicale de jazz și virtuozității cu care sunt captate  coreografii care străpung ,,zidul” nefericirii .

Printre efectele regizorale se află și reluarea la sfârșitul  filmului  a scenei de început : biserica aflată pe jumătate în ruină , cu detalii ușor modificate care  sunt două metafore diferite a două  stări sufletești diferite .

Full movie,subtitrat

http://filmedesezon.com/2018/11/03/razbiul-rece-cold-war-2018-film-subtitrat-in-romana/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.