,,Paterno”2018

Paterno este o producție HBO , în regia  lui  Barry Levinson, cunoscut pentru regia unor filme, precum Rain Man (1988), Good Morning, Vietnam (1987) sau Bugsy (1991).


Filmul de televiziune ,,Paterno “ este o adevărată poveste americană care evocă numele unui …campion , să zicem, absolut,  în numărul de victorii , și, anume , in succesul echipei de fotbal american studențesc Penn State Nittany Lions,  între 1966- 2011 : 409 victorii ( record istoric) și 136 de înfrângeri, având la cârmă, pe deja legendarul  antrenor Joe Paterno. Viața glorioasă a celui răsfățat cu numele de alint  JoePa are un deznodământ trist pentru antrenor , bănuit și/sau acuzat de o parte a publicului că a tăinuit și mușamalizat abuzurile sexuale cu caracter pedofil  exercitate de Jerry Sandusky, asistentul său timp de 33 de ani . Chiar dacă s-a delimitat de ,,isprăvile” acestuia, chiar dacă a afirmat că nu a realizat care era natura relațiilor acestuia cu adolescenții ,tot a căzut în disgrație.
Din păcate filmul nu clarifică cu nimic culisele acestui mare scandal care a dărâmat în câteva zile reputația construită timp de peste trei decenii atât a echipei de fotbal cât și a antrenorilor săi.
https://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-12609243-fotbal-american-antrenorul-jerry-sandusky-declarat-vinovat-abuzuri-sexuale-impotriva-minorilor-fost-plasat-sub-monitorizare-risc-suicidar.htm?nomobile=

 

Al Pacino , destul de bine în rol, chiar dacă acaparează ecranul cu prezența sa permanentă și pune în umbră personajele secundare și pe cele episodice atât sunt de sumar schițate , încât par ridicole , mie nu mi-a transmis nici o emoție, mai degrabă indiferența , insensibilitatea sau teama de răspundere a unui  Joe Paterno prea obosit sau prea ramolit. Prezentat ca un filantrop și educator care a inculcat  principii  de viață sănătoase mai multor generații de jucători, i-a îndemnat să-și continue studiile la institute de învățământ superior, fără a face discriminări sociale, etnice, îmi dă impresia că se vrea un film reparatoriu pentru memoria apreciatului antrenor  Joe Paterno care nu a fost niciodată citat direct, nici măcar în calitate de martor, așa că în afară de acel du-te-vino al jurnalistei care își dă tot interesul, filmul e cam sărac în conținut, o scenografie debilă și o lipsă de ritm de care nu s-ar fi făcut vinovat nici măcar un film documentar pe această temă. Consider Oscarul cu care a fost onorat Al Pacino, un fel de omagiu pentru întreagă carieră?!
Poate un vag interes să trezească războiul financiar și politic în care sunt implicați responsabilii universităților americane, dat fiind banii pe care îi înghit programele anuale ale acestora.

Riley Keough (nepoata lui Elvis Presley) face ce poate în rolul Sarei Ganim de 23 de ani, jurnalistă de investigații ,aflată la început de drum profesional ; este prima care a scris un articol despre cazul Sandusky , a luat interviuri cu victimele . Ea a primit un Premiu Pulitzer.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.