Elle

 

Filmul  ,,Elle”  thriller, dramă , comedie grotescă a  regizorului  Paul Verhoeven este inspirat de romanul ,, Oh „, scris in 2012 de prolificul  autor francez de origine armeană  Philippe Dijian .
Femeie de afaceri redutabilă , șefă respectată și temută în domeniul jocurilor video,  Michèle Leblanc se pomenește cu viața ei  atât  de  bine controlată până atunci ,  puternic dată peste cap, după  ce un tip mascat  pătrunde în  dormitorul  ei și o violează ,,cu sălbăticie” (stil, Stiri  PROTV). Un mascul dominant?  Cu ea?  Pentru  început chiar dacă încearcă să se controleze (simbolism transparent: strânge cioburile și în loc să sune poliția, comandă mâncare și-și așteaptă fiul la cină :mai rafinată scena  în care se îmbăiază) este totuși cuprinsă de un fel de paranoia: aude zgomote, își suspectează colegii , doarme cu un cuțit sub perină ,cumpără un spray paralizant, ia lecții de tragere cu pistolul, acționează  grabnic lovind mașina presupusului atacator, folosește spray-ul pe fostul soț care a  venit să o protejeze. Pisica are un rol cheie (!)Emoji, pentru unii, pare că știe multe în complicitate cu stăpâna , pentru alții ,e doar un martor impasibil.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dacă aș vrea să-i dau credite regizorului Paul Verhoeven aș enumera temele pe care le-am putea regăsi în acest film: despre caracterul inpenetrabil  al unor persoane, despre  granița dintre inocență și culpabilitate, dintre normalitate și nebunie , garnisite cu motivul  femeii dominante ,cu motivul  crizei de cuplu și al conflictului  părinte vs. copil.  Eu consider acest film doar un studiu de caz cum mai rar întâlnim în cotidianul nostru , dar care există în analele psihiatrilor, ale poliției. Așa că rezum subiectul  la modul în care poate o femeie gestiona un abuz sexual. Nu consider că filmul e relevant pentru feministe  sau, dimpotrivă , pentru antifeministi. De ce? Pentru că eroina nu  poate  fi considerată  un exponent al femeilor care trec printr-o astfel de experientă traumatizantă .  Michèle Leblanc e un  caz aparte, ea poartă  povara  unei  moșteniri  genetice deosebite : tatăl criminal  în serie, mama, trecută de 75 de ani, e nimfomană, fostul soț, un scriitor ratat de care divorțează la prima lui ieșire violentă (deșteaptă, femeie!), un fiu fără personalitate pe care-l tratează  ca pe un handicapat si care e manevrat  la rândul său  și de iubita care-i face copil  cu un altul. Deci, peste tot relatii disfunctionale . Dar femeia este nonconformistă , realistă și fără iluzii, vigilentă și cu nervi solizi, ea  dorește liniște sufletească, urăște tot ce-i amenință  acest confort, vrea să uite trecutul și chiar dă impresia că are o viață lină ,prozaică, ordinară . Dar în spatele acestor aparențe se află o armată de demoni care îi mai condimentează existența:  ironii,  vorbe răutăcioase, cuvinte care rănesc intenționat  ,aruncate colegilor, fostului soț, iubitei acestuia, amantului, soției amantului,  mamei sale,  fiului său, întreține relații intime cu soțul prietenei ei, e obsedată de fantezii sexuale.
Michèle  e o femeie alfa Emoji  pentru unii pe care îi domină ,îi ține la distanță, îi desconsideră.  Pentru specialiștii în boli mintale , probabil nu ar fi  o rara avis, pentru că se știe că unii psihopați par normali, sunt inteligenți , raționali (cu acea mică excepție care îi ține în azile sau sub tratament dacă sunt depistați la timp) , egoiști , nu iubesc pe nimeni, au complexe  pe care vor să le surmonteze …așa cum știu ei , se ofensează până în adâncul ființei lor dacă li se pare că  nu  sunt tratați cu respectul cuvenit,  ,,clocesc ” gânduri crude de răzbunare. După ce Michèle descoperă cine a fost  violatorul  ea se angrenează într-o relație tulbure , un amestec de atracție și repulsie care eliberează alți demoni care o poartă într-o zonă încă neexplorată,  abisală și periculoasă: un joc de-a șoarecele și pisica în care ea începe să aibă ascendență  asupra ,,călăului  “ ei.  Va ademeni, va trece de la reacțiile  explozive  la calmul ce prevestește  lovitura de grație, pe care o tot amână pentru a intensifica suspansul ! Un  personaj păcălit de atracția față de propriul agresor ajunge la un adevăr ce va arunca în aer viețile tuturor.În concluzie,filmul este în primul rând o reflecție asupra puterii obscure a psihopatului, a  Răului care poate zace în noi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.