The Man Who Killed Don Quixote

Aterizat direct de la Cannes, unde a închis ediția din acest an, cel mai recent film al britanicului Terry Gilliam a fost, pentru câțiva cinefili prezenți la TIFF, o dezamăgire. Nu mă număr printre ei, mie filmul mi-a lăsat o stare de bine, chiar dacă pe parcurs nu aveai mereu senzația că urmărești o capodoperă – din cauza momentelor de parodie.

the

În ciuda „antecedentelor” regizorului (Regele pescarTideland), a faptului că e un proiect „de suflet” la care lucrează de mulți ani și a distribuției care încearcă să-l salveze (inclusiv actorul preferat de Bergman, Stellan Skarsgård), Omul care l-a ucis pe Don Quijote li s-a părut criticilor un amestec de poante răsuflate, presărate de comentarii politic flasce, sub masca unei auto-referențialități obositoare.

E uimitor cum un personaj cu atât de mult patos precum eroul lui Cervantes, poate să provoace atât de puțină emoție, susține Daniel Iftene în cronicile sale din pressone.ro, unde a preluat ștafeta de la clujeanul Ion Indolean. Acuma depinde și ce așteptări ai de la un film, cel puțin în acești ani în care bugetul dictează mai totul, eu unul eram convins că n-o să-i mai iasă chiar un Brazil.

Dar printre no-name-urile aduse la TIFF anul ăsta, filmul a fost unul chiar bun. A fost și un succes de public, ca dovadă că s-a mai cerut o proiecție. Am vrut să-l văd și numai pentru faptul că …Don Quixote devenise proiectul-obsesie al lui Gilliam, inţiat în 1998 şi pus pe tuşă de atunci în mai multe rânduri – amânări datorate unor cauze diverse (deteriorarea echipamentului la inundaţie, îmbolnărirea actorului principal, lipsa banilor).

terry-gilliam-adam-driverPrima dintre încercările ratate ale lui Gilliam cu acest proiect a fost surprinsă într-un documentar apreciat, Lost in La Mancha, apărut în 2002. În final a ieșit poate cel mai personal film al său, construit ca un amestec între povestea lui Quijote (bine jucat de Jonathan Price), născută la început de secol XVII, şi cea a ajutorului său, Sancho Panza, de această dată un publicitar modern, din secolul XXI, interpretat de Adam Driver (Kylo Ren and The High Sparrow are together).

Gilliam a declarat, după filmare, potrivit Le Figaro: „Să torn versiunea mea de Don Quijote era o obligaţie medicală – este ca o tumoare cerebrală pe care a trebuit să o extirpez!”. Nu vă luați după cârcotași, e de neratat, are de toate: e când film de Hollywood, când o interogare personală asupra artei, iar trecerea este atât de subtilă că nu o sesizezi.

Reclame

2 comentarii la &8222;The Man Who Killed Don Quixote&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.