,,Eva” 2018

Filmul ,,Eva” producție franco-belgiană este o adaptare a romanului polițist din 1946 a lui  James Hadley Chase, ecranizat prima dată  în 1962 de regizorul  Joseph Losey, cu actorii Jeanne Moreau și Stanley Backer în rolul titular!

Această prezentare necesită JavaScript.


Filmul realizat în 2018 , în regia lui Benoît Jacquot, a fost prezentat în premieră la Berlinala din acest an, de unde s-a ales cu un braț de… nominalizări. Isabelle Huppert joacă rolul  Evei, o  femeie fascinantă , tulburătoare și misterioasă cum numai Isabelle Huppert poate să mai fie la vârsta de 64 de ani ,,trecute fix”, cu statura ei mignonă , asexuată , pare din plan secund o adolescentă, iar , mai de aproape, se joacă cu mintea partenerilor din filme  dovedind  că sexualitatea se poate induce mental.  Gaspard Ulliel  joacă rolul lui Bertrand un dramaturg lipsit de inspirație, de fapt un fost gigolo care a furat piesa de teatru a unui tip pe care l-a lăsat să moară în fața lui. Falsul dramaturg se bucură de succes în societate, mai ales că e tânăr și arată bine, încât și e pe cale să se însoare cu o femeie din high life. Întâlnirea accidentală cu Eva îl va duce la pieire.

Spre deosebire ce carte, în film apar  unele modificări : Eva și Bertrand duc ambii o viață dublă și dețin câte un secret degradant; ambele personaje sunt în felul lor solitare, cu reacții tranșante la prima abordare, bătăioase, refuzând rolul de victime, încercând să se controleze în fața celorlalți. Bineînțeles, vom afla ce se ascunde după fațadă. Parcursul vieții unuia se reflectă, ca-ntr-o oglindă  în modul cum trăiește celălalt și deosebirea de vârstă între ea și el  o fi pe placul lui  Emmanuel  dar nu corespunde romanului.  Dialogurile  sunt destul de bune marcând cu finețe, prin portretul unei părți a burgheziei decăzute, ambiguitatea acesteia  care luptă să-și refacă fațada,care ține în mod paradoxal la independența ei deși e ținută în lesă de un bărbat , el, un oportunist, un uzurpator de carieră, o celebritate lipsită de talent . Filmul este un studiu asupra imposturii , un joc complex al manipulatorului manipulat .

 

Reclame

3 comentarii la &8222;,,Eva” 2018&8221;

  1. Mă intrigă, cu atât mai mult cu cât autorul, James Hadley Chase, nu e deloc previzibil, judecând doar după romanul pe care l-am citit prin liceu, „Asul din pachet”, și care mi-a plăcut mult la vremea lui. Voi ține cont de film și, dacă-l întâlnesc, n-am să-l ocolesc.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.