Gukoroku – ,,Urmele păcatului ” 2017

Filmul  ,,Gukoroku – Traces Of Sin”   a fost prezentat la ediția din 2017 a Festivalului de cinema  japonez contemporan, Kinotayo. Este un thriller captivant, primul lung –metraj al  realizatorului  nipon  Kei Ishikawa.  Filmul este ecranizarea liberă după  romanul  lui Tokuro Nukui .
Este cam dificil să prezint filmul doar printr-un sinopsis , având în vedere că va trebui să ne descurcăm cu mai multe fire narative, de pe mai multe trasee temporale , tot mai  problematice. .

Personajul principal este într-un fel Tanaka (Satoshi Tsumabuki), jurnalist de investigație al unui săptămânal care  îl convinge pe redactorul șef  să-i permită  să  facă un reportaj despre o triplă  crimă neelucidată , fapt care duce la redeschiderea anchetei. Este vorba despre uciderea brutală , cu un an în urmă, a unui om de afaceri de succes, a frumoasei sale soții și a fetiței lor  adorabile.  Jurnalistul interoghează pe câțiva apropiați de-ai familiei căzute victimă și află că aceasta nu dusese deloc o viață exemplară. Și așa vom  descoperi că  fiecare personaj este mai sumbru și mai complex decât părea , fiecare  ascunzându-și bine  viciile (de unde titlul filmului), un tablou extrem  de pesimist al societății tokyote . Viața personală a lui Tanaka  este destul de încărcată , el traversează o perioadă dificilă  pentru că sora lui, Mitsuko (Hikari Mitsushima), a fost recent arestată și  închisă pentru  abuzarea copilului ei.

Această prezentare necesită JavaScript.


Pe măsură ce urmărim filmul  devenim tot mai curioși să aflăm mai multe despre Tanaka . În  final rămânem perplecși când  vom afla adevărul și răspunsul la întrebare …Kei Ishikawa ne dezvăluie concurența nemiloasă dintre diferite clici și ierarhii sociale în clasele mijlocii considerate respectabile , expunându-ne  lumea violentă a elitismului  care se ascunde în spatele fațadei zâmbitoare a societătii japoneze.
Ambianța filmului este sumbră, ca  privirile  înghețate ale unor figuri cărora le-au fost sparte măștile. Chiar  dacă scenariul este deconcertant, filmul excelează prin calitățile sale vizuale & prin contraste  (adesea personajele sunt filmate în semiobscuritate, din spate).

Reclame

3 comentarii la &8222;Gukoroku – ,,Urmele păcatului ” 2017&8221;

    1. Filmul este atat de bine realizat incat de fiecare data cand il revad realizez ca tot nu stiu cine este tatal micutei Chihiro…sa fie unul dintre prietenii Natsuharei, sa fie tatal ei,sa fie chiar Tanaka… daca Mitsuko a ucis intreaga familie sau fratele ei este cel care a facut-o…tot el este cel care l-a ucis si pe tatal lor? Filmul incepe cu afirmatia facuta de Mitsuko: „Stii ceva? Mie imi plac secretele.” Pe parcursul derularii actiunii crezi ca Tanaka este cel care il ucide pe tatal lor deoarece nu se mai stie nimic de el, iar Tanaka putea sa faca aceasta crima avand in vedere ca tatal lui era agresiv cu el, dar mai ales datorita faptului ca a abuzat de sora lui.Locul crimei se suprapune cu derularea intregii scene a crimei si o persoana, pe care nu reusesti sa o identifici, face un dus in incercarea de a se spala de tot sangele varsat acolo.Sa fie Tanaka sau Mitsuko?Cand isi da seama ca Miyamura ar putea sa spuna la politie ca sora lui ar fi avut motive intemeiate sa faca aceasta crima Tanaka o ucide si il incrimineaza pe fostul prieten al acesteia.Prin tot ce face incearca sa isi protejeze sora.Alte pareri despre acest film?

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.