Miracle on 34th Street – 1947

În fiecare an în preajma sărbătorilor (cu o oarecare extindere de cel puțin o lună înainte și după acestea) canalele televizoarelor programează filme tematice la care cred că ne uităm mai mult ca să ne relaxăm, să ne facem siesta sau pentru că suntem deprimați și lăsăm televizorul să meargă ore în șir în neștire. Desigur, asta dacă nu avem în preajmă prichindei al căror entuziasm, întrebări și observații trăznite să ne țină în priză!

Recompensată cu trei oscaruri, comedia dramatică Miracle on 34th Street, realizată în 1947, este conservată în biblioteca Congresului SUA.  Scenariul, scris  destul de inteligent, ne prezintă civilizația modernă  nevoită să facă față unei probleme neașteptate, Moș Crăciun: pentru copii el este o realitate, un personaj îndrăgit care le citește dorințele și distribuie la o dată fixă, în fiecare an, cadouri din sania magică trasă de reni.  Pentru adulți e doar o fantezie întreținută prin străduințele lor pentru cheltui, a sărbători! Devansând epoca, filmul critică exploatarea mercantilă a sărbătorilor de Crăciun, metodele comerciale agresive care au deturnat spiritul Crăciunului.

Kriss Kringle (interpret Edmund Gwenn) e în oraș, un bătrânel simpatic care se potrivește perfect descrierii moșului de la Polul Nord. Și pentru că marele magazin Cole’s (există în realitate!) avea nevoie de un Moș Crăciun iar el se potrivea perfect „descrierii postului” devine în scurt timp cel mai iubit om din New York. Susan (interpretată de minunata Nathalie Wood, pe atunci  avea 9 ani), o fetiță drăgălașă  și mama ei Doris Wagner (interpretată de eleganta Maureen O’Hara), manager la Cole’s, par a fi singurele care nu cred în Moș Crăciun. Nici managerii magazinul concurent nu cred și chiar înscenează moșului comiterea unei infracțiuni pentru a fi arestat sau închis într-un ospiciu. Dar, așa cum știm cu toții, Moș Crăciun există, iar de Crăciun, mai mult ca oricând, e timp pentru miracole.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Suntem antrenați, pe bune, într-o aventură insolită, în care adulții trebuie mereu să cântărească pro sau contra în tot ce-l privește pe Moș. De ce? Pentru că autointitulatul Moș Crăciun le dezvăluie o mulțime de greșeli de judecată și comportament pe care le fac și prejudecăți cărora le sunt tributari.

Filmul a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (Edmund Gwenn), pentru cea mai bună poveste originală (Valentine Davies) și pentru cel mai bun scenariu adaptat. A fost nominalizat și la premiul Oscar pentru cel mai bun film, dar acesta a fost câștigat de „Pactul cavalerilor” (regia Elia Kazan, cu Gregory Peck, Dorothy Mcguire și John Garfield).

Prima refacere cinematografică a filmului „Miracolul de pe Strada 34” din 1947, regizat de George Seaton care  s-a făcut cu titlu omonim în 1994, regizat de Les Mayfield  având în rolurile principale pe actorii Richard Attenborough (în rolul controversatului Kris Kringle, autointitulat Moș Crăciun) Mara Wilson, Elizabeth Perkins, Dylan Mcdermott și J. T. Walsh. este un film mai puțin apreciat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.