A hentes, a kurva és a félszemű (2017)

„A hentes, a kurva és a félszemű / Măcelarul, curva și chiorul” este un  titlu îndrăzneț și provocator. După „A Mágnás Elza-gyilkosság” și „A martfűi rém”  iată că noul film A hentes, a kurva és a félszemű (având titlul inițial „Podul/puntea? suspinelor”) este un nou thriller de o cruzime și brutalitate ieșite din comun chiar și în cariera cinematografică a regizorului  Szász János. Acesta, cunoscut pentru „Witman fiúk”, „Ópium” și „A nagy füzet”, a fost inspirat de răufăcători celebri din „istoria„ Ungariei. Filmul este  recomandat persoanelor care au vârsta de la 18 ani.

Sinopsis: În anul 1925  o crimă teribilă a agitat o comună: măcelarul  Ferenc Kudelka a fost  ucis în propriul  lui abator, tranșat, ascuns în valize și transportat  pe străzile orașului,  urmând a fi aruncat în  Dunăre. Crima infiorătoare a fost comisă cu sânge rece de către Gusztáv Léderer și soția sa Schwartz Mária (Mici

Cum s-a ajuns la această crimă înfiorătoare? Léderer Gusztáv, fost  ofițer de carieră  , după căderea  Republicii Sovietice Ungaria* (Magyarországi Tanácsköztársaság) a schimbat tabăra trecând de la comuniști la anticomuniști luând parte la teroarea albă**,  dar nu s-a putut opri nici mai târziu din a comite asasinate. Într-o vreme și-a determinat soția să se prostitueze încât nu e de mirare că a încurajat relația acesteia cu măcelarul Ferenc Kudelka care se îndrăgostise de ea și care după ce a aflat că femeia face favoruri contra tarif, a copleșit-o cu cadouri scumpe. S-a format un triunghi amoros ciudat în care fiecare suspecta pe celălalt și în care oricând cineva urma să fie ,,țepuit”. Măcelarul Ferenc Kudelk și-a pierdut averea și viața.

Regia și  scenariul: Szász János. Imaginea aparținând lui Máthé Tibor este in alb/-negru, un procedeu stilistic pentru a recrea atmosfera epocii, realismul jurnalelor cinematografice ale epocii dar si gravitatea subiectului. Muzica – Jóhann Jóhannsson, un Vangelis islandez (multipremiat pentru muzica din,,Mother!” 2017,,Arrival”,,Sicario”,,The Theory of Everything „, etc.)

Distribuția: Léderer Gusztáv/ Nagy Zsolt, Mici/Gryllus Dorka, Kodelka Ferenc/Hegedűs D. Géza *După prăbușirea  Republicii Sovietice Ungaria * (un regim comunist ce a existat în Ungaria între 21 martie și 6 august 1919), Președintele noii republici era socialistul Sándor Garbai, de profesie zidar, puterea reală având-o insă ministrul de externe Béla Kun. Primele acte ale guvernării au fost naționalizarea industriei, abolirea titlurilor și privilegiilor aristocrației și separea statului de Biserică. A fost primul regim comunist din Europa constituit după Revoluția din Octombrie din Rusia. A fost format ca urmare a eșecului guvernului condus de contele Mihály Károlyi de a organiza statul după dizolvarea Imperiului Austro-Ungar. Regimul comunist ungar a durat doar patru luni, pană la intervenția armatei române care a ocupat Budapesta.

Statul succesor a fost Regatul Ungariei, constituit după retragerea trupelor române). La 16 noiembrie 1919, amiralul Miklós Horthy, fost comandant al marinei imperiului Austro-Ungar, preia puterea la Budapesta). La 1 martie 1920, Adunarea Natională a Ungariei restabilește Regatul Ungariei, dar hotărăste să nu-l recheme din exil pe Carol al IV-lea al Ungariei, ci îl alege pe Horthy ca regent pe o perioadă nedeterminată.

**Horthy instituie „ teroarea albă” ** împotriva comuniștilor.
Reclame

3 comentarii la &8222;A hentes, a kurva és a félszemű (2017)&8221;

    1. Nu am văzut filmul.A fost prezentat încă în post-producție la Festivalul Internațional de Film de la Haifa, Israel, apoi la Festivalul de film din Gent, Belgia. Eu am urmărit trailer-ele /teasures și conferințe de presă in magh , engl. -totul de pe youtube+informații istorice de pe wiki, deoarece faptele și personajele sunt cu totul reale .

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.