Ninotchka,1939

Un film din anul 1939 când la noi, dar și în alte părți ale lumii se știa prea puțin despre Uniunea Sovietică și despre ce hram poartă regimul bolșevic instaurat după Marea Revoluție din octombrie 1917. ,,Ninotchka “a fost difuzat la nici o lună după invadarea Poloniei de către Germania. În Uniunea Sovietică și țările satelit ( la noi, nu) a fost interzis; în Finlanda până în 1988 !

Filmul este una din primele producții cinematografice americane care sub pretextul unei comedii romantice dezvăluie realități triste despre societatea rusă în timpul lui Stalin, lipsa de locuințe, arbitrariul hotărârilor , sărăcia, rigiditatea , controlul și manipularea cetățenilor sovietici în comparatie cu viața  din Parisul decadent, în care oamenii se mișcau liberi (nu pentru mult timp!), se distrau , atât cei mai avuți cât și cei cu venituri modeste, realizatorul punctând și inechitățile capitalismului.
(Când bunicii mei au văzut filmul credeau (nu pentru mult timp ) că viața în soviete era ridiculizată de dragul propagandei și că nu era reală sărăcia lucie și tirania).
Personajele Buljanov, Iranov și Kopalski, cei trei agenți sunt stereotipuri caricaturizate ale celor trei ,,tătuci “ai revoluției Trotski, Lenin și Stalin și prezintă asemănări fizice izbitoare cu aceștia!

Această prezentare necesită JavaScript.

Sinopsis
Trei sovietici Buljanov, Iranov și Kopalski sunt trimiși la Paris cu misiunea  încredințată lor de guvernul bolșevic, să negocieze contra unor mașini și utilaje agricole, bijuteriile confiscate ,,legal” de la Marea Ducesă Swana. Cei trei emisari sovietici sunt copleșiți de viața luxoasă și libertină din Paris și își neglijează datoria. Dar sovietele veghează și de la Centru va fi trimisă Nina Ivanovna , o tovarășă de nădejde, pentru a grăbi vânzarea bijuteriilor. Ninotchka îl va cunoaște pe contele Leon d’Agoult, un bon vivant uns cu toate unsorile capitaliste, angajat de Marea Ducesă Swana (proprietara de drept a bijuteriilor) să pună bețe-n roate tranzacției. Leon vrea să o seducă pe tânăra care nu vrea să abdice din prima seară de la virtuțile bolșevice, dar în curând se simte decorsetată de învățăturile de acasă și mai o șampanie, mai o glumă, mai un dans, mai niște atenții rafinate, o fac să lase jos garda. Ninotchka va trebui ,vai, să se întoarcă până la urmă în țara sa natală , în locul unde oamenii sunt permanent supravegheați și reduși la tăcere. Într-o zi primește o scrisoare care a fost cenzurată, de la Leon. Din scrisoare a primit numai numele adresantului și semnătura. ,,Nu pot și cenzurate amintirile” oftează Ninotchka. Este una din propozițiile celebre ale filmului care prin economie de mijloace, prin subînțeles, face aluzii politice despre ineficacitatea cenzurii.  În final  , când iubiții se reîntâlnesc, Leon îi șoptește femeii ,,Nu voi repeta să-ți spun ce îți scrisesem! ”

Acest film este singura comedie din cariera Gretei Garbo și   a demonstrat că ,,Sfinxul” se poate metamorfoza într-o femeie caldă care se bucură, râde, flirtează, dansează , bea și în cele din urmă e o femeie îndrăgostită și pasională.
Regizor: Ernst Lubitsch
Scenariu: Billy Wilder, Charles Brackett, Walter Reisch
Distributia:Greta Garbo, Melvyn Douglas, Bela Lugosi

Full movie:  http://hdfilmeonline.biz/ninotchka-1939-film-online-subtitrat/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.