Aventurierii

Această prezentare necesită JavaScript.

Filmul ,,Aventurierii” a plăcut mult la vremea lui pentru că avea pentru vremea aceea un subiect inedit: tinerețea dornică de afirmare, de libertate, încrezătoare în propria valoare, care prin forța împrejurărilor se avântă în necunoscut căutându-și drumul dincolo de cel dinainte trasat. Este socotit capodopera regizorului  Robert Enrico, prin aspectul poetic și idealist . Filmul, de la care pleci visător, este adaptarea romanului omonim scris de José Giovanni, un imn închinat ultimelor spații ale libertății pe care consumerismul societății moderne le acaparează ineluctabil. Avem o prietenie solidă și alte ingrediente atractive: distracții tinerești (vezi dansurile sălbătice pe ritmuri africane ) , o fată iubită în taină, acrobații aviatice, curse de mașini, plonjări subacvatice, căutare de comori , bătăi , lupte și împușcături în insula fortăreață Fort Boyard– pe bune,  încă era o fortificație părăsită până în 1990 când a devenit locația jocului televizat care-i poartă numele . Manu (Alain Delon) face looping-uri peste Champs-Elysées și încearcă să treacă în zbor cu avionul pe sub Arcul de Triumf , Roland (Lino Ventura) speră să bată recordul mondial de viteză la concursul de dragster, Laetitia (Joanna Shimkus) face metaloplastie, sculptează compoziții ciudate din carcase de mașini abandonate și ar vrea să  facă o expoziție personală de succes. Eșecul îi face pe acești prietenari să resimtă ce înseamnă să fii marginalizat! Așa că în speranța de a se reface pornesc în căutarea unei comori aflate într-un avion prăbușit în mare, undeva pe țărmul Congo-ului.

Povestea picarescă va lua o altă turnură spre tragic odată cu venirea la bord a pilotului epavei , Serge Reggianni.
Mesajul  filmului este unul atemporal și umanist : Visele trebuie trăite cu intensitate, fără rezerve și  fără a pierde din vedere că prețul poate să fie uneori foarte mare. In ciuda unor momente tragice,  filmul rămâne, în ansamblu , cu o aură de fericire și libertate!
Imaginea  aparținând operatorului  șef   Jean Boffety și  muzica  compozitorului  François de Roubaix întregesc frumusețea nostalgică a filmului!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.