Un minut de tăcere

s3Coproducția germano-daneză tratează un subiect în vogă, care este de altfel tot mai des întâlnit în societatea contemporană – relațiile amoroase între profesori și elevi (vezi „A Teacher”, 2013). Stella Petersen – o profesoară cu o vârstă incertă și aspect adolescentin, ingenuu, se întoarce din Anglia (de la studii) ca să predea engleza într-un sat de pe coasta Mării Baltice. Fiul pescarului Christian Voigt, aflat în ultimul an de liceu, se îndrăgostește de ea.

s2Rezultatul este o dramă ușor amoroasă, care odată ce te-a prins, cu siguranță nu te plictisește. Schweigeminute se bucură în primul rând de o cromatică deosebită, imagini în nuanțe frumos prelucrate, ca să pară culorile șterse ale amintirilor.

Apoi, abordarea unui subiect delicat se va justifica prin nuanțele fin moralizatoare strecurate în scenariul adaptat de André Georgi (cu experiență în filme „de familie” ca Löwenzahn – Das Kinoabenteuer) și Claudia Kratochvil alături de regizorul Thorsten Schmidt după un roman de Siegfried Lenz.

s7Nițel SPOILER: femeia îi va răspunde adolescentului cu reticență, dar, deși conștientă de natura relației, îi cedează. Ambii uită că oamenii din localitățile mici știu tot despre ceilalți – dar nu e vorba de răutăți aici (gen gura lumii, slobodă), ci de sfaturi bine plasate prin care cei apropiați le vor atrage atenția.

Până la urmă, experiența îi va marca pe amândoi, atât pe adolescentul grăbit să se maturizeze cât și pe profesoara ce-și va retrăi tinerețea cu el. Un film de TV bine primit de critica din Germania care l-a nominalizat la patru premii.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.