,,Grozavul și puternicul Oz”- Oz the Great and Powerful (2013)

Filmul  ,,Oz the Great and Powerful”  este  un spectacol  între  aventură și  magie  pentru toată familia,  fiecare găsind , în funcție de vârstă/cultură , ceva care să-i placă .
Filmul acesta este bazat pe romanele  despre  Oz ale  scriitorului  L. Frank Baum.

,,Grozavul și puternicul Oz”  servește ca  un prequel al  romanului introductiv al lui Baum din 1900  ,,The Wonderful Wizard of Oz “  și este un omagiu adus  filmului din 1939  ,,Vrăjitorul din Oz. “ Povestea din filmul lui  Sam Raimi  are  loc cu 20 de ani  înainte de evenimentele din ambele surse de mai sus. 

Oscar Diggs,  un magician fără anvergură și cu moravuri dubioase este atacat de Omul Puternic de la circul din Kansas  pentru că i-a sedus nevasta (Tim Holmes este omul puternic). Din această cauză Oscar fuge cu o montgolfière  și astfel,  purtat de o tornadă  din Kansas-ul prăfuit ajunge pe extravagantul  * Tărâm  din Oz  care i se pare șansa vieții. Totul pare posibil aici unde peisaje luxuriante, oameni ciudați și creaturi singulare par simplu de cucerit O, zei  ! Avere și glorie! Ăștia chiar așteptau un magician și iată-l!  Oscar are  intenția de a reinstaura ordinea în Oz,  în timp ce se zbate să stingă conflictul cu vrăjitoarele și cu el însuși ( chit că cele  trei vrăjitoareTheodora,  Evanora și Glinda  se îndoiesc de aptitudinile lui Oscar).

 *Tărâmul  din Oz  a fost imaginat de Frank L. Baum, important scriitor american de cărți pentru copii, celebru în special pentru cartea Vrăjitorul din Oz (1900) și alte treisprezece cărți  bazate pe aceasta și cu acțiunea tot pe Tărâmul din Oz. Tărâmul respectiv, ce conținea patru regiuni conduse de un rege, se mai numea și Orașul de Smarald din Oz.

Iată …harta  (Orientul si  Occidentul sunt zone inversate!)

harta.jpg

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Sam Raimi realizatorul trilogiilor ,, Evil Dead” și ,,Spider-Man”, filme întunecate, a trecut la o abordare a lumii pe o altă scală :   prima  parte a filmului  este fluentă și voioasă,  în alb-negru, prin care ne convinge că adevăratul magician este el,  stăpân al alegoriilor,  atât asupra fondului cât și a formei .
Mai  inspirat decât  Tim Burton ( în ,, Alice în Țara Minunilor”) el trece la candoarea lumii lui Disney :poate pentru el aceste momente de evadare să rimeze cu magia cinemaului. Tehnica lui  este  un amestec de virtuozitate, scenografie,  eleganță  ingrijită , combinată cu virtuozitatea decorurilor digitale .
Scenariul scris de Mitchell Kapner şi David Lindsay-Abaire

ScenografiaNancy Haigh  şi imaginea  – Peter Deming,  alcătuiesc un spectacol vizual de mare efect.

Castingul  este foarte reușit: James Franco căruia rolul îi vine ca o mănușă , aduce personajului o trăsătură cabotină foarte…simpatică  .  Remarcabilă este  Joey King (pe atunci avea 8 ani) care interpretează rolul fetiței din scaunul cu rotile aflată printre spectatorii lui Oscar la un spectacol de circ din Kansas.  Joey  interpretează și vocea păpușii vii de porțelan (China Girl). Casa sa este distrusă de vrăjitoarea rea, fiind singura supraviețuitoare din ținutul păpușilor de porțelan. Oscar o găsește și-i lipește la loc piciorul, între ei dezvoltându-se o puternică prietenie. Mila Kunis , Rachel Weisz  și Michelle Williams sunt vrăjitoarele care se luptă pentru putere.

Muzica cu toate melodiile sunt compuse de Danny Elfman

Reclame

3 comentarii la &8222;,,Grozavul și puternicul Oz”- Oz the Great and Powerful (2013)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.