Rămășițele zilei

r3Ca unul din oamenii momentului, n-ai cum să nu vrei să-l (re)citești cât mai degrabă pe Ishiguro sau măcar să (re)vezi ecranizarea după „Rămășițele Zilei”. S-a spus despre el că ar fi „cel mai mare stilist al limbii engleze dintre scriitorii în viaţă” și, în acest cadru, poate ar fi fost o idee mai bună să fi început cu lectura romanului, nu cu vizionarea filmului.

Pe scurt, povestea majordomului Stevens, un personaj dedicat peste măsură slujbei sale (și lordului Darlington, stăpânul său), un personaj ce dezvoltă o obsesie patologică pentru perfecționism și scrupulozitate și care nu se dă în lături să își sufoce din fașă orice urmă de sensibilitate, mergând până la anularea fără milă a propriei vieți personale. r2În subsidiar, asistăm și la o poveste amoroasă cu menajera-șefă pentru care nutrește sentimente intense, dar pe care, la fel de intens, și le reprimă deliberat, descătușându-le fără succes când se va dovedi a fi prea târziu. Fără îndoială, rolul majordomului Stevens îi vine ca o mănuşă lui Anthony Hopkins; mereu i s-au potrivit rolurile de personaj introvertit şi aparent lipsit de sentimente, capabil să îşi camufleze sub o morgă impenetrabilă orice tresărire emoţională sau să-şi reprime cu ușurință orice urmă de slăbiciune.

Convingător și credibil, Hopkins ne face să ne regăsim în conduita și abordarea păguboasă a devoțiunii profesionale fără limite a lui Stevens, de care nu suntem scutiți, până la urmă, niciunul din noi. Personajul său ne reamintește că, rispiți în scrupulozitate și perfecționism profesional, ne îndreptăm spre sfârșitul carierei și al vieții. Și că, uneori, orice încercare de schimbare poate fi prea târzie sau lovită de inadaptare și eșec.

Cadre fabuloase, decoruri fabuloase şi un scenariu extrem de atent până la cele mai mici detalii pentru construcţia replicilor, pentru rigoarea şi măiestria limbajului aristocratic, solemn şi reverenţios. Cred că mi-ar plăcea să revăd filmul după ce voi fi citit romanul. Probabil o voi face, de această  dată, într-o sală de cinema.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.