Planeta maimuțelor: Invazia

Revăzut după apariția Războiului (episodul III), Invazia – primul al francizei „Planeta maimuțelor” – pornește de la câteva premise simple: majoritatea celor din specia homo sapiens trăim cu senzația vagă, de câte ori ne rătăcim printr-o pădure, că acolo undeva s-ar putea ascunde germenii civilizației, și în același timp cu speranța că acolo ne-am putea întoarce ca s-o luăm de la început, dacă o dăm cumva de gard cu civilizația.

O altă fascinație vine din intuiția genei comune: homo sapiens aparține unei familii, fapt care a fost unul din cele mai bine păzite secrete ale istoriei. Ne place sau nu, aparținem și noi acestei mari și zgomotoase familii a primatelor mari sau a hominidelor. Potrivit teoriei evoluționiste, acum doar șase milioane de ani, o singură maimuță femelă a avut două fiice: una a devenit strămoșul cimpanzeilor, iar cealaltă ar fi bunica noastră.

Aceste noțiuni ale teoriei lui Darwin, pe care majoritatea le cunoaștem fiindcă le-am învățat la școală – chiar dacă nu le-am asimilat întru totul – sunt exploatate în seria Planeta maimuțelor. Cel puțin în cazul acestui film, teoria evoluției funcționează perfect: prima ecranizare a romanului „Planeta maimuțelor” scris de Pierre Boulle, cea din 1968, întrezărea posibilitatea ca primatele să conducă la un moment dat, într-un viitor nu foarte îndepărtat, lumea.

A urmat în 2001 un remake semnat de Tim Burton, dar abia odată cu apariția tehnicii CGI ce a stat la baza apariției lui Gollum, anti-eroul trilogiei „Stăpânul inelelor”, a fost posibilă Invazia (2011), ca punct de pornire al unei francize de succes. Dacă faptul (dovedit științific în baza teoriei lui Darwin) că omul se trage din maimuță este mai mult sau mai puțin acceptat, teoria inversă, cum că maimuțele se trag din om, și-a făcut intrarea odată cu această tehnică (și, totodată, cu primul episod al francizei SF) în cinemaul modern. 

Cam atât despre Rise of the Planet of the Apes (2011) deocamdată – avem aici de-a face un prequel al „Planetei maimuțelor” așa că un studiu comparativ între el și filmele din 1968 sau 2001 nu prea are sens. Pentru fani, notez totuși aprecierea specialiștilor că Invazia se ridică aproape de nivelul primelor trei filme (din totalul de cinci) din seria „Planet of the Apes” turnate între anii 1968-1973, în schimb este mai reușit decât ultimele două continuări din 1972-73 și mult mai bun ca remake-ul din 2001.

Reclame

Un comentariu la &8222;Planeta maimuțelor: Invazia&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.