La Patota (2015)

la-patotaFiica unei unui influent judecător și a unei mame ipocrite, Paulina (Dolores Fonzi) este un personaj deosebit de franc.

Ea renunță la o carieră în drept pentru a se dedica predării într-un proiect al Ministerului justiției dintr-o regiune de la periferia Argentinei. În acest mediu străin, hipsterița Paulina se împrietenește cu o colegă – Laura, și cu localnica Vivi – iubita unui elev de-al său.

Nu știm dacă acțiunile personajului principal și personalitatea sa dificilă se datorează mamei care și-a părăsit familia sau tatălui autoritar – filmul nu își propune să exploreze adâncimi psihologice.

Discuția ei cu psiholoaga (care se întinde pe 3/4 din film) este doar un pretext pentru câteva explicații și flashbackuri. Asemeni Elephant-ului din 2003 al lui Gus van Sant, regizorul  reia câteva scene-cheie, din perspectiva diferitelor personaje.

p2Ce propune însă aici Santiago Mitre e un thriller social care explorează toate personajele implicate într-un act de agresiune, ca și modul în care violența poate declanșa diferite forme de justiție. Când e vorba de săraci, justiția nu caută adevărul, ci vinovați – susține Paulina.

Ea va merge până în pânzele albe, susținându-și angajamentele și continuând să le predea tinerilor, chiar și după ce este violată de o gașcă din care bănuie că fac parte și elevi de-ai ei. În ciuda traumei și a incapacității proprii de a înțelege ce se întâmplă, Paulina își susține mai departe teoriile cu care venise la periferie, chiar dacă în timp ajunge să își sacrifice atât iubitul cât și, în cele din urmă, chiar tatăl (Oscar Martínez).

Vidal stă la început în expectativă față de inițiativele fiicei sale, dar după ce aceasta devine victima propriilor convingeri, declanșează mecanismul implacabil al justiției. Dar ce te faci când victima este foarte încăpățânată și ține neapărat să și întruchipeze dreptatea, nu doar s-o predea?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.