The Promise (2016)

The Promise AKA La promesa, unul din cele mai reușite filme vizionate de mine în ultima perioadă, urmărește triunghiul amoros dintre Michael, un spițer plecat din sudul Turciei la Constantinopol să studieze medicina, frumoasa armeancă Ana și Chris – un renumit jurnalist american venit aici de la Paris.

Pe lângă trioul principal de actori (Oscar Isaac – Michael, Christian Bale – Chris, și Charlotte le BonAna), o interesantă apariție este superba Angela Sarafyan, pe care am mai văzut-o în rolul Clementine Pennyfeather din serialul HBO Westworld (2016).

the-promise-christian-baleDacă povestea este prea complicată pentru a o relua aici, de remarcat fundalul istoric pe care se desfășoară triunghiul amoros, ca și faptul că armenii au fost pentru turci, în preajma primul război mondial, ceea ce urmau să fie evreii pentru nemți în cel de-al doilea: inamicul obscur, împotriva căruia a fost incitată populația.

Înainte de a fi distribuit în cinematografe a obținut un record de comentarii negative, fiind vorba despre cel mai delicat subiect pentru turci și anume genocidul armenilor care a avut loc în perioada 1915-1916, până în 1923, când lucrurile s-au mai liniștit după expulzarea și a numeroși greci. Niciun film pe această temă nu a primit undă verde!

Spre exemplu, în anii 1970 la Hollywood, MGM a început turnarea unui film cu Clark Gable în rolul principal, o adaptare a best-seller-ului lui Franz Werfel „Die vierzig Tage des Musa Dagh” 1933. În urma presiunilor diplomației turce, drepturile filmului au fost revândute, realizându-se în 1980 un film cu buget mic, care se găsește și azi pe youtube, aici.

Spre deosebire de acela, filmul hispano-american The Promise realizat de irlandezul Terry George (căruia îi datorăm și cutremurătorul Hotel Rwanda (2004) este perceput de pro-turci, fără referire la calitățile artistice ale filmului, drept o sfruntată minciună istorică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.