„Pinocchio”, 1940

di.jpg

Filmul de animație Pinocchio prezintă evoluția eroului principal din starea de „nou-născut” până va învăța atât din experiențele nefericite cât și din cele pozitive ce înseamnă viața și anume: cunoașterea, alegerea, responsabilitatea.

Pinocchio chiar este pus în fața unor tentații care îl seduc pe micuțul naiv și credul. Acestea îl bagă în multe necazuri și chiar în situații disperate. Și câte tentații și modalități  seducătoare nu sunt în viață: anturajul, minciuna, înșelătoria , toate pentru a deveni celebru, a descoperi viața de adult și plăcerile!

Dar totul în viață are un preț: Pinocchio nu va putea fi băiețel de-adevăratelea până când minte, lucru care e evident când i se lungește nasul, sau când e transformat în măgar pe așa-zisa Insulă a Plăcerilor unde nu se merge… la școală!

Noroc cu greierașul Jiminy , materializarea conștiinței care îl însoțește cel mai adesea și-l avertizează pe un ton intolerant. Temele principale ale filmului sunt manipularea, exploatarea copiilor. În concluzie: trebuie știut că Lumea e un loc periculos!

Acest al doilea lung-metraj Disney (primul a fost „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”,1937) nu ne mai leagănă în vise plăcute, ci ne aduce cu picioarele pe Pământ. Posibil să fi contribuit faptul că a fost realizat în 1940, în vreme de război. Regia Ben Sharpsteen și Hamilton Luske.

Scenariul este scris de un colectiv de profesioniști care au adaptat faimoasa poveste a lui Carlo Collodi.  Muzica debutează pe un ton vesel dar înșelător. Poate vă mai amintiți de vulpoiul care recurge la o stratagemă de abureală cu cântecul „Viață de artist” pentru a-l convinge pe Pinocchio să nu mai meargă la școală!

Decorurile chiar dacă azi par desuete sunt frumoase și de calitate.

Animația: desenele sunt impecabile, mimica expresivă (vulpoiul e o minunăție de viclenie, oportunism, putere de seducție, manipulare , șarlatanism).  Balena care-l înghite pe „fiu”, mai apoi pe Gepetto, aflat în căutarea disperată a acestuia – e cât se poate de fioroasă. Morala De noi depinde Opțiunile, alegerile în viață: sinceritatea, responsabilitatea, altruismul, dedicația pentru o cauză nobilă.

Este filmul clasic de animație cu cele mai importante încasări din toate timpurile. Câtă sensibilitate, subtilitate în filmele de animație ale lui Disney pe care le cunosc și care pentru mine încă nu au egal !S-a încercat ecranizarea poveștii lui Collodi și înaintea studiourilor Walt Disney. În 1911 s-a făcut un scurt metraj „Pinocchio”, prima adaptare a basmului.

În 1936,, Le Avventure di Pinocchio ” se voia primul lung -metraj de animație din istoria cinemaului, dar a rămas neterminat și s-a pierdut ; ar fi avut 105`.

După filmul lui Disney au apărut o mulțime de remake-uri, drepturile de ecranizare ale cărții le-au avut doar Romolo Bacchini (1936) și Walt Disney.

Personajul Pinocchio se bucură de mare popularitate mai ales Italia unde  îi sunt dedicate cântece

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.