La ley de Herodes (1999)

ley2Un film făcut cu buget mic, Herod’s Law (1999) este după gen, o comedie neagră. Pe acest fundal simplu (și sub acoperirea genului invocat) se derulează o agreabilă satiră politică mexicană. Produsă de Bandido Films, este prima satiră a corupției și a partidului PRI, de fapt prima producție mexicană care critică explicit cel mai important partid politic, spunând lucrurilor pe nume, fără ascunzișuri.

La ley de Herodes a stârnit multe controverse și luări de poziție (inclusiv guvernamentale), fiind răsplătit în cele din urmă cu multe premii, inclusiv pentru cel mai bun film mexican. Asta deoarece problemele ridicate sunt mult mai interesante decât subiectul în sine: corupția generează sărăcie sau invers? Apoi, este posibil ca un ins nepregătit să intre curat în administrație și să iasă corupt?

ley3Iar corupția este un fenomen întreținut cu ajutorul indivizilor cu o slabă pregătire profesională, sau aceștia sunt singurii interesați de posturi în administrație? Sunt întrebări pe care acest filmuleț cu final previzibil (care mi-a amintit de Afacerea Est) le ridică un subsidiar și te lasă puțin pe gânduri.

Mi-a amintit puțin de mai-modernul El Soborno del Cielo (2015), coproducție columbiano-mexicană. Regizorul Luis Estrada și-a continuat parodiile politice cu Un mundo maravilloso (2006) și El infierno (2010) cu același savuros actor (Damián Alcázar) în rolurile principale. De urmărit: 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.