Heaven can wait (1978)

Un film regizat de Buck Henry (cu două nominalizări la Oscar, pentru scenariul de la Absolventul și regia de aici) și Warren Beatty în care ultimul, care joacă și rolul principal, și-o caută cu lumânarea – după care filmul se transformă într-o fantezie romantică a aceluiași cu Julie Christie. Pe Buck Henry l-am mai remarcat ca scenarist în curajoasa încercare de adaptare a nuvelei lui Philip Roth, Umilirea – alături de tânăra Michal Zebede (scenarista serialului Devious Maids). Rezultatul: comedia erotică The Humbling și un rol excelent făcut de Al Pacino.

Raiul mai poate aștepta, cea de-a doua ecranizare a piesei lui Harry Segall, a avut nouă nominalizări la Premiile Oscar și a luat doar o statuetă, pentru cea mai bună scenografie. A luat în schimb trei Globuri de Aur, pentru cel mai bun film comedie/musical, cel mai bun actor în rol principal (Warren Beatty) și cea mai buna actriță în rol secundar – (Dyan Cannon).

Ca gen, filmul s-ar încadra mai degrabă la fantezie, jocul lui Warren Beatty fiind cel care-l duce întâi în zona filmului sportiv, apoi într-o fază comică, după care ideile ușor naive pe care marșează îl transformă într-o soap-opera despre destinul amoros care învinge până și moartea. În ciuda tuturor acestor dulcegării, la vremea respectivă filmul a fost foarte bine primit, fiind un succes de critică (ca dovadă numeroasele premii și nominalizări) și de public.

Succesul comercial al acestul film i-a permis lui Warren Beatty (care a contribuit și la scenariu) să-și finanțeze următorul film, Roșii (1981) tot la Paramount. Acest succes se datorează unui farmec aparte, chiar dacă ușor desuet și ideilor romantice (a recunoaște o persoană într-alta) și metafizice (suntem chiriași în propriile corpuri) pe care pelicula reușește să le materializeze.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.