Plein soleil (1960)

Riplay

,,The Talented Mr. Ripley ” este un roman polițist scris în 1955 de celebra romancieră americană Patricia Highsmith. Este  un thriller psihologic, primul dintr-o serie de cinci romane pe care autoarea le-a  consacrat personajului Tom  Ripley, de exemplu ,, Ripley’s Game ” ( ecranizat în 2002,cu John Malkovich în  rolul lui Tom ),, Ripley Under Ground „, 2005 ,, The Boy Who Followed Ripley ” (1980) ,, Ripley Under Water ” (1991) .
 Prima adaptare cinematografică a romanului,, The Talented Mr. Ripley”  s-a făcut în Franța cu filmul intitulat ,,Plein soleil”, în 1960, în regia lui René Clément  având în distribuție  pe Alain Delon, Maurice Ronet, Marie Laforêt , Elvire Popesco.

riplay1

riplay3

riplay 5

riplay4

Sinopsis
Tom Ripley e trimis în Italia de către domnul Greenleaf, un american  miliardar ca să-l convingă pe ușuraticul și imaturul său fiu Philippe să se intoarcă acasă dintr-un concediu cam prelungit, sponsorizat,cum altfel decât de bătrân. Umilit în permanență de acest playboy care nu are de gând să lase distracția pentru a prelua responsabilitățile de conducere a afacerilor familiei,Tom devine un tip disperat atunci când domnul Greenleaf decide că misiunea a luat sfârșit și adio recompensei de 5.000 de dolari făgăduite de  acesta ! Tom decide să-și schimbe radical viața !
Un Alain Delon la început de carieră care -l interpretează pe Tom Ripley , un tânăr frumos, fermecător și inteligent. Aici 1-0 pentru Delon. În adaptarea cu Matt Damon, scenariul este mai  complex, mai nuanțat decât romanul, iar Tom e un tip mai cerebral, de o viclenie mai rafinată, ceea ce pentru unii poate să pară un avantaj în interpretare față de rolul lui Alain Delon. Cu siguranță că sunt subiectivă, dar cred că ACEL Tom al actorului francez putea mai ușor înșela pe toată lumea prin firea ușuratică, prin nonșalanță: l-am bănui mai degrabă că e în stare doar de mici escrocherii, de găinării și infidelități amoroase. Pe Tom cel  interpretat de Damon l-aș fi suspectat din prima de invidie (contactul cu lumea bogaților, cu acel ,, dolce farniente ” în care se complace Philippe, succesul la femei), de ambiție : niște pârghii importante în pregătirea unor ,,lovituri”mărețe.

Scenariul : Paul Gégauff,René Clément, Patricia Highsmith.

Imaginea e la superlativ: superbele peisaje ale Italiei din anii ’60 , atmosfera  de atunci  trezesc melancolia.
Povestea fascinantă a lui Tom Ripley va apărea în câteva remake-uri, dar  pentru mine această ecranizare rămâne una de suflet . Remake-ul:,,The Talented Mr. Ripley” al regizorului și scenaristului Anthony Minghella, din anul 1999 îl știm cu Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow .
În 1960 René Clément își câștigase deja reputația de reformator cu filmul său de debut din 1946,, La Bataille du rail”.

Regăsim și în ,,Plein soleil „talentul său pentru improvizație:

-scena care urmează asasinării lui Philippe, în care, pe o mare dezlănțuită, Delon este părăsit de regizor și de operatorul șef și filmat de pe  o șalupă cum se luptă de-adevăratelea cu elementele naturii

-scena, aproape de documentar, pe muzica lui  Nino Rota , când Tom se plimbă fără griji prin piața de pește, fără a bănui că urmează ,,pentru faptă și răsplată”. Parcă îmi vine să-l compătimesc pe afurisitul de Tom care și-a dorit și el un loc comod sub soare!

 Modernitatea filmului e frapantă și prin actualitatea temelor , chiar prin  amoralitatea lor : prefăcătorii, lipsa de scrupule, dorința nebună de a deveni altcineva, de a nu munci deloc, de a duce o viață luxoasă fără griji .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.