Marea hoinăreală (2000)

George Clooney joacă un Ulysses modern în „O Brother, Where Art Thou?” filmul neaoșilor frați Coen. Una din cele mai vechi opere literare este folosită aici ca pretext ironic-referențialist, oferind doar o cheie de citire a filmului, care nu începe din medias res, ci o ia cronologic, ca să nu-și piardă spectatorul pe drum.

marea4Noul Ulise, pe numele întreg Ulysses Everett McGill nu are camarazi – pușcăriaș fiind, aceștia îi sunt de fapt (obligatorii) tovarăși de lanț.

Dar el are o soție și o casă de lemn, în drum spre care va fabula o istorie mai complicată decât realitatea – spre a-și convinge tovarășii să-l urmeze.

Orice odisee ar putea fi o mare înfloritură, sugerează aici frații Coen (care au strâns deja 4 Oscaruri, din care 2 pentru scenarii originale, unul pentru și altul pentru cel mai bun film – No Country for Old Men).

Marea hoinăreală, moderna Odisee

Deși este o parodie, realizarea celor doi mi se pare una importantă pentru că de la filmul pentru televiziune din 1997 (regizat de Andrei Koncealovski) nu mai există vreo ecranizare memorabilă a Odiseei – operă ce a influențat majoritatea operelor literare ce i-au urmat, culminând cu romanul lui James Joyce care impune noi tehnici ale limbajului.

De asemenea mi se pare important și în filmografia celor doi, prevestind excelentul Inside Llewyn Davis ce i-a urmat pe aceeași linie country – marele defavorizat al Oscarurilor din 2014.

marea3Elementele populare din film sunt muzica (pentru care a și luat două premii Grammy) și scenariul adaptat pentru care frații Coen au fost nominalizați la Oscar în 2001, asta după ce Marea lor hoinăreală intrase în cursa pentru Palm d’Or și Globul de aur pentru cel mai bun film. Este totodată prima producție celebră pentru colorizarea digitală, pentru a obține nuanțele de sepia care să-i confere impresia de document cinematografic vechi, autentic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.