The Young Pope (serial)

Rețetă: se ia un regizor genial, un actor promițător (pe cale să îmbătrânească speranță) și un subiect la zi. Actualul papă Francisc, pe numele său de cardinal Jorge Mario Bergoglio, ajunge în 2013 primul papă din afara Europei după Grigore al III-lea (prin anii 700). Și astfel, primul papă de pe continentul american. De aici până la a ne imagina primul papă american a fost doar un pas – unul machiavelic.

Pas făcut de postul HBO, a cărui ofensivă completează serialele istorice Game of Thrones și despre Inteligența Artificială – Westword. Ce-i lipsea din portofoliu postului pay TV? Un serial despre putere, așa cum este House of Cards care a făcut celebru postul Netflix – inventatorul unui președinte american lipsit de scrupule. Ei bine, HBO l-a angajat pe Paolo Sorrentino care a inventat (scris și regizat) un papă american, excelent jucat de Jude Law care, potrivit regizorului italian, are:

două calităţi cruciale pentru acest rol: nesăbuinţă şi conştiinţă de sine.

Protestanții americani au produs serialul în colaborare cu Sky Atlantic și Canal+, iar spectatorii europeni ai HBO au avut privilegiul de a vedea serialul cu 2 luni înaintea americanilor.

trampDacă în Italia primul episod a atins cel mai înalt rating pentru o dramă difuzată pe Sky, în România nu am auzit încă prea multe reacții. Nici în Italia, biserica nu a reacționat încă vehement, Sorrentino sugerând în interviul de la lansarea serialului la Veneția să așteptăm până la final, când vom înțelege că au abordat subiectul cu onestitate și curiozitate. Criticul cinematografic de la Radio Vatican, Luca Pellegrini, deși reproșează filmului câteva erori (proiectarea papei Pius al XIII-lea în afara realității), admițând că „produsul este confecționat sublim, dar a omis să aducă aminte că drumul către credință trece și prin îndoială”.

Până una-alta, Jude Law joacă un papă postmodern și conservator, mare iubitor de Coca Cola Zero, care stârnește uimire, adversități, invidie și teamă. Pentru că serialul este unul destul de lung (10 episoade a câte 50 de minute) și încă nu am urmărit decât prima jumătate, vă invit să citiți o recenzie mai amplă pe cefilmevad.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.