Voces inocentes (2004)

,,Voci inocente” prezintă copilăria lui Chava, un băiat de 12 ani ce trăiește în miezul lipsurilor, atrocităților, învățând să se călească la durere și oboseală

Știați că sunt în jur de 40 de țări (de ex. Liberia, Sierra Leone) ce s-au aflat sau se mai află în război civil care recrutează cu forța copii, pe care, după un instructaj sumar, înarmați și drogați, îi aruncă în toiul luptelor?

Anii 80 sunt marcați de sângeroasa confruntarea dintre militanții Frontului Farabundo Martí (de stânga) și Junta Militară sprijinită de SUA. Lovitura militară de stat din octombrie 1979 e urmată de represiune, teroare și asasinate organizate de „Escadroanele Morții”. Printre primele victime ale acestora: arhiepiscopul de San Salvador, Oscar Romero.

Asasinarea arhiepiscopului Romero în 24 martie 1980 a dus la escaladarea violențelor. Dictatura militară a propagat sloganul „Fii patriot, ucide un preot!”

Chiar la înmormântarea lui Oscar Romero, la care au participat circa un milion de oameni, a avut loc un masacru în care și-au pierdut viață peste 40 de persoane. În războiul civil care a urmat și care a durat pană în 1992 au murit peste 75.000 de persoane, dintre care 70.000 de civili. Voci inocente prezintă copilăria lui Chava, un băiat de 12 ani care va trăi în miezul lipsurilor, al atrocităților, învățând să se călească la durere, oboseală, înrăire.

O maturizare în care trebuie să ia decizii, să-și îngrijească mama deoarece tatăl a fugit din țară ca să scape de iadul de acolo.

Această prezentare necesită JavaScript.

Voci inocente e o adaptare după copilăria lui Oscar Torres, scenaristul filmului Torres și-a petrecut anii copilăriei între schimburile de focuri dintre guerrileros și junta militară, trăind cu groaza din bidonviluri, asistând la incendierea satului, înrolat cu forța în armata salvadoriană, de la școală, pentru a participa activ la războiul civil, va asista chiar și la execuția unor copii „rebeli”.

Rolul lui Chava este interpretat de Carlos Padilla aflat la primul său lung-metraj. Copilul este un obișnuit al reflectoarelor, deoarece de la vârsta de 5 ani a început să prezinte publicitatea la televizor.

Filmul este întrucâtva de-dramatizat prin scene care ne deconectează brusc de la ororile care se repetă tot mai des și mai feroce

Aceasta se întâmplă prin zoom-uri neașteptate și prin mișcări inopinate ale camerei de filmat. Astfel îi vedem pe copiii care nu sunt încă înrăiți de război (cu excepția recruților, care sunt la uniformă, înarmați și trag destul de repede cât să-și sperie foștii vecini, foștii colegi de școală).

Lui Chava – chiar dacă muncește, a devenit mai puțin naiv și a prins diverse tertipuri de la adulți – îi place să se joace, iubește o fetiță, își răsfață frații, dar îl bate gândul să treacă de partea „opozitiei”, fiind admirator al unui unchi de-al său „guerillero”, după ce își dă seama cum o armă poate intimida, da forță, ori distruge.

Subiectul este foarte tare, cu o scenografie nu prea subtilă care chiar ne lovește brutal: metafora pierderii copilăriei (copii care scăpa din mâini jucăriile când sunt chemați de militari sau fac pe ei la recrutare, copii asistând la răpirea de pe stradă de către militari a femeilor mai drăguțe)a incredibilei rezistente omenești la sărăcie lucie, foame, violentă, moarte, vis-a-vis de fragilitatea aproape ridicolă a vieții (câte morți subite ale inocenților, victime ale unor gloanțe rătăcite, ale unor executanți fără pardon, totul aparținând zonei absurdului).

Satul care fusese când teren de joacă când câmp de luptă va fi ras de pe fața Pământului. Un film de război, printre cele mai bune!

Cea mai memorabilă scenă mi s-a părut aceea în care copiii se întind pe acoperișuri, unde stau până la lăsarea nopții, pentru a nu fi văzuți de militari!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.