Valea mută și Poveste din Ferentari,filme românești îndrăznețe

După un deceniu de la filmul ,,Legături Bolnăvicioase” a lui Tudor Giurgiu,cineaștii români îndrăznesc din nou să abordeze tema relațiilor gay în societatea noastră care e condusă de prejudecăți adânc întipărite în mentalul colectiv ajustat de decenii de așa zisa morală comunistă,mai apoi de propovăduirile și anatemizarea relațiilor intime între persoane de același sex de către biserica ortodoxă și din totdeauna de gradul analfabeților și al semianalfabeților,fără număr. 
Așa că iată-ne cu două filme care ar putea avea impact asupra spectatorilor de la noi:
   
,,Valea mută:”în regia lui Marian Crișan,film produs de  HBO România.Este o miniserie bazată pe o miniserie norvegiano-suedeză ,,Øyevitne” (câștigătoarea International Emmy Awards 2015),care a inspirat și o miniserie americană,,Eyewitness”(2016),regia Adi Hasak. S-a cam stat la rând la povestea nordicilor,care ar trebui să aibă drepturi de francizori ! Ce să se mai caute surse de inspirație îmbârligate, când producția nordică a fost o sursă generoasă? Mini-seria românească cel puțin a schimbat titlul,,Silent Valley”(Valea mută)și va începe duminică, pe 23 octombrie 2016; ea va dezvolta mai multe teme :lipsa de comunicare (aici,mai ales între părinți și copii),prejudecățile care sunt inhibante și cu consecințe dramatice.

Și iată cum doi tineri speriați să nu se afle de relația lor (mai ales de către mama unuia din ei) comit ceva care este nu doar ilegal dar le și torturează conștiințele;tăinuirea apoi minciuna care antrenează o reacție în lanț.Tinerii au fost martorii unui masacru soldat cu mai mulți morți,dar nu suflă o vorbă, complicând ancheta,investigațiile.După un scenariu scris de Cristian Barna serialul a fost turnat în 48 de zile. Chiar cred  !!!

,,Soldații. Poveste din Ferentari “(2017),regia  Ivana Mladenovic,film inspirat după romanul autobiografic omonim a lui Adrian Schiop,co-scenarist și care-și joacă propriul rol.Cartea este  considerată de criticii literari cel mai bun roman apărut în România în ultimii ani.Filmul este încă în lucru:coproducție româno-sârbo-belgiană.

Această prezentare necesită JavaScript.

Adi (35), un antropolog tânăr (în carte e jurnalist), recent părăsit de prietena lui, se mută în Ferentari în dorința de a scrie un studiu despre manele (,,pour les non-initiés: muzică pop a comunității rome ). .El îl întâlnește pe Alberto, un fost pușcăriaș care promite să-l ajute. La scurt timp, cei doi bărbați încep o poveste de dragoste și ceea ce pare pentru Adi de la început o chestiune simplă de a avea distracție devine puțin câte puțin un coșmar, din moment ce Alberto este atât de periculos și aparține unei lumi ale cărei coduri Adi nu le știe. Sper să fie altceva decât serialele noastre despre țigani îmbrăcați ca la Moși și semidocți, ,probabil pentru a părea mai mișto!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.