Testament of Youth (2014)

Regizat de James Kent, filmul Testament of Youth (2014) are două mari teme: iubirea, pe de o parte, temă luminoasă și de cealaltă parte, războiul necruțător care aduce un număr imens de morți, care devastează familiile soldaților implicați. Drama se derulează pe fondul primul război mondial dar înclină și spre speranță, spre un mesaj despre pace.

Filmul o are ca protagonistă pe scriitoarea Vera Brittain (Alicia Vikander) care de la început se arată o fire rebelă, independentă, curajoasă în scena în care refuză pianul oferit de tatăl său preferând să studieze la Oxford în locul cadourilor scumpe. Edward (Taron Egerton), fratele Verei, îl convinge pe tatăl său să-i dea voie fetei să meargă la Oxford având în vedere marea dorință a acesteia dar și inteligența sclipitoare de care dăduse dovadă până atunci.

2015-sony-pictures-classics-1

Sursă:  2015 – Sony Pictures Classics

Admiterea Verei la universitatea prestigioasă Oxford este și prilejul de a-l cunoaște pe Roland (Kit Harington) alături de care descoperă că au o pasiune comună și anume dorința de a deveni scriitori. Legătura lor e întreținută prin întâlniri, scrisori și totul se transformă încet într-o relație de iubire. Însă, frumusețea și pacea dintre ei este umbrită de anunțul războiului iminent, iar Vera se confruntă cu o situație apăsătoare: fratele ei Edward decide să lupte în război și la scurt timp după această veste, află de asemenea că Roland s-a înrolat.

2015-sony-pictures-classics-4

Sursă:  2015 – Sony Pictures Classics

Vedem apoi derulându-se niște scene tare sensibile, emoționante: războiul ce îi desparte pe Vera și Roland ne arată plecarea trenului în care Roland se îndrepta spre front, ziarul în care Vera citește noutăți despre război și unde vede liste întregi cu numele oamenilor morți în război și picăturile de ploaie care cad peste paginile sfâșietoare, momentul în care se decide să abandoneze Oxford pentru a fi infirmieră, simțind că în acel context, mai potrivit ar fi să acționeze, să contribuie cu ceva la salvarea sau la îmbunătățirea stării soldaților.

E un film care ne arată o poveste de dragoste dureroasă pentru că i se interpune războiul crud. Experiența dură prin care trece Vera o face să se concentreze la munca ei, iar timpul pare să treacă mai repede până ce primește vești de la Roland. O scenă tulburătoare e cea în care Roland se întoarce pentru trei zile datorită unei permisii și îi propune Verei să devină soția sa. Amândoi privesc marea și totul pare senin. Pentru câteva clipe doar. Ziua de Crăciun în care urmau să se căsătorească îi aduce Verei vestea morții lui Roland.

Sursă:  2015 – Sony Pictures Classics

Urmează zbuciumul interior al Verei însă aceasta continuă să fie infirmieră, chiar are grijă de inamicii britanicilor de atunci, germanii, lucru care o face să se întrebe ce înseamnă războiul și dacă chiar merită să lupți împotriva unei națiuni care până la urmă e formată tot din oameni. Ideea acesta este accentuată atunci când un german îi cere iertare iubitei sale înainte să moară, iar acest gest uman o face pe Vera să militeze pentru pace, convingere pe care o susține în memoriile sale.

E un film profund care mi-a plăcut pentru că te scoate din stare de confort, te face să te gândești la concepte precum fericire, vis versus realitate, fragilitate a omului dar și la puterea omului de a o lua de la capăt și de a lupta pentru convingerile sale. Mi-a plăcut că are scene care îți ajung la suflet, care te fac să trăiești odată cu personajele. Dincolo de asta, imaginile sunt foarte bine puse la punct, inclusiv îmbrăcămintea protagoniștilor care chiar duc cu gândul la perioada primului război mondial.

Recomand cu drag.

2015-sony-pictures-classics-3

Sursă:  2015 – Sony Pictures Classics

Surse imagini:

  1. 2015 – Sony Pictures Classics, http://sonyclassics.com/testamentofyouth/
  2. http://www.imdb.com/
Reclame

Un comentariu la &8222;Testament of Youth (2014)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.